Overstromingen in Limburg en buurlanden op één na duurste natuurramp van 2021
De overstromingen van afgelopen zomer in Limburg, België en Duitsland waren de op één na duurste natuurramp ter wereld van dit jaar. Dat heeft de Britse hulporganisatie Christian Aid berekend. De schade in de drie landen bedroeg 38 miljard euro. De 'duurste' ramp werd veroorzaakt door orkaan Ida in de VS, met een kostenpost van bijna 60 miljard euro.
Half juli viel lokaal extreem veel regen in met name Wallonië en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Door overstromingen kwamen in Duitsland 196 mensen en in België 42 mensen om het leven. De wederopbouw in de zwaarst getroffen gebieden is nog altijd in volle gang.
In Limburg traden beken en rivieren buiten hun oever, waardoor onder meer het centrum van Valkenburg onder water kwam te staan. De schade werd in augustus geschat op 1,8 miljard euro. Volgens de provincie is zo'n 1,2 miljard euro nodig om overstromingen in de toekomst te voorkomen.
Bekijk in deze video een terugblik op de schade na de overstromingen in Limburg, Duitsland en België:
Het rapport is opgesteld op basis van verzekeringsclaims. Alle overstromingen, natuurrampen en hittegolven worden meegenomen in het onderzoek.
De tien duurste natuurrampen ter wereld van dit jaar hebben ruim 150 miljard euro aan schade aangericht, becijferde de Britse organisatie. Dat is zo'n 17 miljard euro meer dan de tien grootste rampen van vorig jaar. Deze opwaartse trend is een gevolg van de klimaatverandering, schrijven de onderzoekers.
Andere kostbare natuurrampen van dit jaar waren de extreme winterse kou in Texas (20 miljard euro schade), zware regenval in de Chinese provincie Henan (15,5 miljard euro schade) en overstromingen in de Canadese provincie Brits-Columbia (6,5 miljard euro schade).
In Henan kwamen zeker 300 mensen om het leven:
Onlangs schatte verzekeringsbedrijf Swiss Re dat alle natuurrampen wereldwijd voor 221 miljard euro schade hebben veroorzaakt. Volgens het bedrijf was dat een stijging van bijna een kwart ten opzichte van vorig jaar.
Minder 'dure' natuurrampen
Belangrijke kanttekening is dat de duurste natuurrampen niet per se de grootste natuurrampen ter wereld zijn. De financiële schade, uitgedrukt in verzekeringsclaims, is namelijk groter in rijkere landen. Andere grote, maar minder 'dure', rampen van dit jaar waren overstromingen in Zuid-Sudan en de droogte in Oost-Afrika.
Een andere opvallende natuurramp van dit jaar was de extreme hitte in Noord-Amerika van afgelopen zomer, waardoor naar schatting 1400 mensen om het leven zijn gekomen. Het Canadese Lytton, waar een hitterecord van bijna 50 graden werd geregistreerd, ging volledig in vlammen op.
Zo greep het vuur om zich heen: