Overstromingen en modderstromen rond Vancouver, zeker één dode
De Canadese provincie Brits-Columbia kampt met hevige regenval, overstromingen en aardverschuivingen. De stad Vancouver is grotendeels van de rest van de provincie afgesloten, doordat toegangswegen onbegaanbaar zijn geworden door de wateroverlast of zijn verwoest door aardverschuivingen. Ook alle spoorverbindingen zijn stilgelegd.
Het noodweer heeft aan zeker één persoon het leven gekost. Reddingswerkers troffen het lichaam van een overleden vrouw aan nabij een snelweg. Hoogstwaarschijnlijk is ze met haar voertuig door modderstromen van de weg geraakt. Twee anderen worden nog vermist.
Op veel plekken in schade ontstaan:
Het bestuur van het stadje Merritt, ten noordoosten van Vancouver, heeft afgelopen weekend alle 7100 inwoners opgedragen te vertrekken. Daar dreigden burgers vast te komen zitten, doordat bruggen en toegangswegen onder water kwamen te staan. Bovendien functioneert de riolering niet meer. Een belangrijke oliepijpleiding in het gebied is stilgelegd. In andere delen van de provincie blijven scholen gesloten.
Het is nog onduidelijk wat de precieze omvang van de schade is. Zo zijn er veel auto's weggespoeld door het wassende water. De autoriteiten vrezen voor ernstige schade aan belangrijke infrastructuur, zoals bruggen en dijken.
In het stadje Agassiz hebben reddingswerkers 311 inwoners en 26 honden en katten met helikopters geëvacueerd:
Zondag en maandag viel er rond Vancouver zo'n 250 millimeter regen, wat gelijk staat aan de neerslag van een hele maand. Het is gisteravond gestopt met regenen in de regio, maar het risico op verzakkingen en gevaarlijke modderstromen blijft groot.
Ook in de Amerikaanse staat Washington, die grenst aan het Canadese Brits-Columbia, kampt met wateroverlast. Bijna 50.000 mensen zitten daar zonder stroom. Eén persoon wordt vermist.
Extreme hitte in de zomer
Afgelopen zomer werd Canada ook al door noodweer getroffen. Door extreme hitte, met temperaturen tot bijna 50 graden Celcius, kwamen meer dan 500 mensen om het leven. De uitzonderlijke temperaturen zijn vrijwel zeker toe te schrijven aan klimaatverandering, concludeerde een groep internationale wetenschappers.