Een van de brandhaarden in Brits-Columbia, bij McKinley Lake
NOS Nieuws

Canadese plaatsje Lytton geëvacueerd om branden in extreme hittegolf

Alle inwoners van het Canadese plaatsje Lytton, waar deze week drie hitterecords sneuvelden, zijn geëvacueerd in verband met overgeslagen bosbranden. "Het hele dorp staat in brand", zegt burgemeester Jan Polderman tegen de zender CBC News.

Polderman: "We zagen de eerste rookontwikkeling opdoemen en vijftien minuten later was het vuur overal". Hij zei dat hij hoopt dat als het vuur eenmaal is gedoofd, er nog gebouwen overeind staan. Maar hij sloot niet uit dat er straks niets meer van het plaatsje over is.

De burgemeester riep gisteren alle 250 inwoners op hun huis direct te verlaten vanwege het naderende vuur. Snelwegen ten noorden en zuiden van het plaatsje in de provincie Brits-Columbia zijn afgesloten, omdat ook daar brand is uitgebroken. Brandweerlieden proberen de bosbranden onder controle te krijgen.

De temperatuur in Lytton liep de afgelopen dagen op tot maar liefst 49,6 graden Celcius:

Brand verwoest Canadees dorp waar recordhitte wordt gemeten

In Lytton werd de laatste dagen drie keer het Canadese hitterecord verbroken. Zondag werd een recordtemperatuur van 46,1 graden gemeten, gevolgd door 47,9 graden op maandag en 49,6 graden Celcius een dag later. Gisteren was het met 39 graden iets minder warm. De straten lagen er deze week al verlaten bij, de inwoners bleven zoveel mogelijk binnen.

In de Amerikaanse en Canadese staten langs de westkust is het veel warmer dan normaal. Als gevolg van de hitte zijn in de Canadese regio Vancouver al meer dan honderd plotselinge sterfgevallen vastgesteld en er wordt gevreesd voor meer slachtoffers in de komende dagen.

Biden: hitte komt door klimaatverandering

Experts leggen een verband tussen de hitte en de opwarming van de aarde. Ook de Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat de hittegolf aan de westkust met klimaatverandering te maken heeft.

"Had je ooit kunnen denken dat je de tv zou aanzetten en dat je hoort dat het 46,6 graden is in Oregon?", vroeg Biden zich hardop af. "Maar geen zorgen, er is geen sprake van klimaatverandering - die bestaat alleen in onze fantasie", voegde hij er op sarcastische toon aan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl