Mensen hebben hun toevlucht gezocht in het Oregon Convention Center, waar de airco aan staat
NOS NieuwsAangepast

Extreme hitte in Canada en noordwesten VS houdt aan: 47,9 graden gemeten

Het noordwesten van de Verenigde Staten en de westkust van Canada worden geteisterd door extreme hitte. Al enkele dagen op rij worden temperatuurrecords verbroken. In het Canadese Lytton werd het gisteren 47,9 graden, ruim drie graden boven het weerrecord van voor de huidige hittegolf.

De warmte heeft het dagelijks leven van miljoenen mensen ontregeld of deels platgelegd. In de Canadese provincie British Columbia zijn scholen en universiteiten gesloten. Ook worden coronavaccinatie-afspraken verplaatst, omdat prikstraten geen airconditioning hebben.

Vanaf morgen geldt in British Columbia een kampvuurverbod, om de kans op bosbranden te verkleinen. In hoger gelegen delen wordt juist gevreesd voor overstromingen, doordat in de bergen sneeuw in rap tempo smelt.

Stroompiek

Veel mensen zoeken hun heil in zwembaden, meren of de zee. In veel huizen is het niet uit te houden door de warmte. In onder meer Portland (Oregon) zijn daarom koelcentra opgezet, waar mensen op veldbedjes de nacht (of dag) kunnen doorbrengen.

Het massale gebruik van airconditioning heeft in het westen van Canada geleid tot een recordgebruik van elektriciteit. Netbeheerder BC Hydro waarschuwt voor stroomuitval als gevolg van de grote vraag.

Inwoners van Oregon zoeken verkoeling in dit natuurgebied

Het is zo'n 10 tot 15 graden boven de gebruikelijke temperatuur in deze tijd van het jaar. Zondag werden in Canada in 60 plaatsen hitterecords verbroken, 59 daarvan werden gisteren alweer ingehaald. Ook in de Amerikaanse steden Seattle (Washington), Portland en Salem (Oregon) zijn hitterecords gebroken.

Vanaf morgen daalt de temperatuur geleidelijk, maar het blijft nog zeker een week warmer dan gemiddeld in de regio.

Het is de afgelopen tijd op meer plekken op het noordelijk halfrond uitzonderlijk warm geweest. In Siberië is het, net als vorig jaar, warmer dan normaal.

In Moskou (34,7 graden) werd vorige week de warmste junidag in 120 jaar gemeten. Onder meer Kiev (Oekraïne) en Boedapest (Hongarije) beleven de warmste junimaand ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl