NOS NieuwsAangepast

Hitterecord in Gilze-Rijen, in vijf provincies meer dan 40 graden gemeten

Het landelijk hitterecord is voor de tweede dag op rij gebroken. Gisteren werd het in Eindhoven 39,3 graden, vanmiddag werd in Gilze-Rijen 40,7 graden. Volgens Weerplaza steeg de temperatuur ook in de provincies Zeeland, Limburg, Gelderland en Overijssel tot boven de 40 graden.

Het koelst bleef het in het Waddengebied. In Den Helder, op Texel en Vlieland werd de 30 graden net niet gehaald.

Vroeg in de middag leek het record van gisteren te zijn gebroken in Deelen, in de gemeente Ede. Daar zou de temperatuur voor het eerst boven de 40 graden zijn gekomen. Dat bleek onjuist. De oorzaak was een defecte thermometer. Korte tijd later steeg de temperatuur in Gilze-Rijen alsnog boven de 40 graden.

Vanwege de hitte heeft het RIVM een smogalarm afgegeven voor grote delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. De luchtkwaliteit is vanmiddag in delen van deze provincies "zeer slecht". Dat kan leiden tot luchtwegklachten en irritatie aan de ogen, neus en keel. De smog ontstaat door de ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen.

De NS heeft vanwege de hitte op twee trajecten treinritten geschrapt, omdat er meer treinen in onderhoud zijn door de hitte van gisteren. Ook leiden uitgevallen seinen en wissels tot problemen. 85 procent van de treinen rijdt op tijd, zegt een woordvoerder. Op een dag als vandaag is dat normaal gesproken 92 procent.

Op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam en tussen Amsterdam en Sittard rijden minder treinen. En ook in België veroorzaakt de hitte problemen op het spoor. Tussen Brussel en Mechelen is een Thalys gestrand. Reizigers die een hogesnelheidslijn naar Brussel, Parijs of Londen willen nemen, kunnen daarmee te maken krijgen.

Ook heet in andere delen Europa

Ook in de ons omringende landen sneuvelen deze week weerrecords. Op de vliegbasis Kleine-Brogel, zo'n 40 kilometer ten zuiden van Eindhoven, werd 40,6 graden gemeten. Gisteren werd het bij Luik al 40,2 graden. In de Duitse plaats Lingen werd het volgens een voorlopige meting 42 graden. Dat zou een hitterecord voor Duitsland betekenen. Lingen ligt dicht bij de Nederlandse grens ter hoogte van Twente en Drenthe.

In Parijs is het hitterecord van juli 1947 gebroken. Voor het eerst werd 40,6 graden gemeten, dat is 0,2 graden meer dan bij het oude record. Ook hier geldt dat de temperatuur in de loop van de dag nog kan oplopen. In Londen wordt een maximum van 39 graden verwacht.

In Oostenrijk is een jongen van 2 aan uitdroging overleden. Hij klom in een geparkeerde auto zonder dat zijn familie daarvan wist en viel in de auto in slaap. In Oostenrijk is het met 26 graden minder warm dan in Nederland.

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl