liveblog
NOS NieuwsAangepast

Met 39,3 graden een nieuw hitterecord, morgen mogelijk 40 graden

liveblog gesloten

Morgen opnieuw een hitterecord?

Vandaag is het Nederlandse hitterecord uit 1944 gebroken. Dat stond op 38,6 graden, maar even voor 15.00 uur werd in Gilze-Rijen 38,8 graden gemeten. Later zette Eindhoven een nieuw record met een temperatuur van 39,3 graden. Dat is dus vanaf nu de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland, maar voor hoe lang?

Morgen worden opnieuw erg hoge temperaturen verwacht, hoger dan vandaag zelfs. "Ik kan niet uitsluiten dat het morgen richting de 40 graden gaat", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Opnieuw zullen de hoogste temperaturen in het oosten en zuid-oosten van het land worden gemeten.

Kijk hier het laatste weerbericht terug:

'Morgen wordt het mogelijk nog warmer dan vandaag'

Koeler? Nog lang niet overal

Er zijn momenteel grote verschillen in temperatuur. Aan de kust is het iets boven de 20 graden, terwijl in Oost-Nederland en Limburg de temperaturen nog altijd boven de 35 graden liggen.

Heet in Gilze en Rijen, maar bij het water best te doen

In Gilze en Rijen werd vandaag het 75 jaar oude hitterecord gebroken. Het werd er 38,8 graden. Bezoekers van een zwembad in de gemeente vinden het best te doen bij het water.

Bij het zwembad in Gilze en Rijen: 'Het is niet om uit te houden, maar zo wel'

IJsjes voor ouderen

Bij dit verzorgingshuis in Almere zijn extra maatregelen genomen vanwege het warme weer, zo worden er ijsjes uitgedeeld en is even geen fysio.

Verzorgingshuizen nemen maatregelen: ijsjes uitdelen en even geen fysio

'Morgen mogelijk 40 graden'

"Ik kan niet uitsluiten dat het morgen richting de 40 graden gaat", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke in het NOS Journaal.

Bekijk hieronder het laatste weerbericht:

'Ik kan niet uitsluiten dat het morgen richting de 40 graden gaat'

Honderden varkens dood door de hitte

In Middelharnis in Zuid-Holland zijn honderden varkens doodgegaan door oververhitting. De gemeente Goeree-Overflakkee meldt aan de Provinciale Zeeuwse Courant dat de ventilatie in de stal was uitgevallen door een technische storing.

Temperaturen zakken (iets)

Na de recordmetingen van vandaag beginnen de temperaturen wat te zakken. Het warmst is het nog in Brabant en Limburg.

Bekijk hieronder en via deze link de actuele temperaturen.

Rode Kruis: let op medicijngebruik

Het Rode Kruis waarschuwt om tijdens de hitte extra goed de bijsluiter van medicijnen te lezen. De warmte kan nadelige effecten hebben op medicijngebruik, dosissen moeten soms verlaagd of juist verhoogd worden. Vooral ouderen weten dit vaak niet, aldus de hulporganisatie.

De hoogste temperaturen

Bij vier meetstations is vandaag een temperatuur van meer dan 39 graden gemeten. Eindhoven is de recordhouder met 39,3 graden. In Gilze-Rijen, Ell en Arcen gaat het om 39,2 graden.

Nóg warmer in De Bilt

In De Bilt is 36,4 graden gemeten. Het vorige record stond op 35,7 graden.

Brandende zon

De zonkracht in het hele land is vandaag 7, op een schaal van 10. Dat houdt in dat een onbeschermde huid na 10 tot 15 minuten verbrandt.

Hoe dit komt en wat je eraan kan doen, legt NOS op 3 uit in deze video:

Ook nieuw hitterecord in De Bilt

In De Bilt is 35,9 graden gemeten, daarmee is het vorige record van 35,7 graden op 19 juli 2006 en op 24 juli 2018, verbroken.

Waterpret in verzorgingshuis

In verzorgingshuis Aafje De Vijf Havens worden vanwege de hitte spelletjes met water gespeeld. Het ANP maakte er deze vrolijke foto's:

Kortere optredens van Bollo de Beer

Landal Greenparks heeft de optredens van kinderheld Bollo de Beer ingekort vanwege de hitte. Ook krijgen de medewerkers icepacks onder hun kleding.

Ook warm in Verenigd Koninkrijk

Vermijd morgen de trein en blijf het liefst helemaal thuis, luidt het advies van Southeastern. De Britse spoorwegvervoerder verwacht dat de metalen treinrails donderdag verbuigen door de hitte. De vervoerder rekent erop dat het treinuitval ook leidt tot chaos op de Britse wegen.

Donderdag wordt waarschijnlijk de warmste julidag ooit gemeten in Groot-Brittannië met verwachte temperaturen van rond de 39 graden in Londen. Het weerbureau schat de kans op het verbreken van het hitterecord van 39 graden in augustus 2003 op 60%.

Eindhoven heeft hitterecord: 39,3 graden

Eindhoven heeft met een temperatuur van 39,3 graden de plaats van Gilze-Rijen en Limburgse Ell overgenomen.

Volle stranden, drukke meren en veel bootjes

Nederland gaat op allerlei manieren om met de hitte en vanuit de lucht is dat goed te zien:

Nederland vanuit de lucht: volle stranden, drukke meren en veel bootjes

Ook 39,2 graden in Limburgse Ell

In Ell in Limburg is ook 39,2 graden gemeten. Die plaats is nu dus samen met Gilze-Rijen hitterecordhouder.

Weinig hinder op het spoor

Volgens de NS en ProRail zijn er weinig problemen op het spoor als gevolg van de hitte. De grote verstoringen van dit moment hebben andere oorzaken.

Af en toe gaat het helaas toch mis door de hitte:

De actuele temperaturen

'Afkoelen' kan in Vlissingen

Vrijwel overal in Nederland worden temperaturen van dik boven de 30 graden gemeten, maar niet meer in het Zeeuwse Vlissingen. Daar is het nu niet warmer dan 27 graden.

Gilze-Rijen, #GilzeRijen en Gilze en Rijen

#GilzeRijen is trending topic op sociale media. Dat klinkt als een geheel, maar schijn bedriegt: Gilze en Rijen zijn twee dorpen in Noord-Brabant, die van elkaar gescheiden worden door een treinspoor, de A58 en vliegbasis Gilze-Rijen. Op die laatste plek is het hitterecord gemeten. Overigens heet de gemeente wel 'Gilze en Rijen'.

39 graden in Eindhoven

In Eindhoven is nu een temperatuur van 39 graden gemeten. In Gilze-Rijen gaat het inmiddels om 39,2 graden.

Glasvezel in Almere oververhit

Duizenden mensen in Almere met glasvezel zitten momenteel zonder internet. Het gaat om klanten van de providers Tweak, KPN en XS4all.

Vermoedelijk is de storing het gevolg van de hitte waardoor de lasers die het signaal doorgeven te warm zijn geworden.

'Hitterecord door combinatie van situaties'

Het hitterecord is verbroken door een combinatie van een aantal bijzondere situaties, zei NOS-weerman Peter Kuipers Munneke in het NOS Journaal. "De zon moeten onbelemmerd kunnen schijnen, er moet een aanvoer zijn van warme lucht uit het zuiden en er mag bijna geen verdamping zijn."

"Een andere belangrijk element is dat het in Nederland steeds warmer wordt, het was dus een kwestie van tijd voordat het record verbroken zou worden."

Bekijk hier het hele gesprek met de weerman:

Peter Kuipers Munneke over hitterecord

Nog heter: 39,1 graden

Net is in Gilze-Rijen een nog hogere temperatuur van 39,1 graden gemeten.

Nieuw hitterecord

In Gilze-Rijen werd even voor 15.00 uur 38,8 graden gemeten door het KNMI. Daarmee is het oude hitterecord van 38,6 graden van 23 augustus 1944 in Warnsveld gesneuveld.

38,4 graden in Gilze-Rijen

Volgens Weerplaza is in Gilze-Rijen de temperatuur opgelopen tot 38,4 graden. Dat is de een-na-hoogste gemeten temperatuur in Nederland.

België heeft een hitterecord

In België is sprake van een hitterecord. Volgens de VRT is het in de plaats Kleine Brogel, niet ver van de grens met Nederland, 38,9 graden. Daarmee is het record uit 1947 gebroken.

De hoogste temperaturen tot nu toe

Tot 14.00 uur zijn volgens Weerplaza dit de hoogste drie temperaturen bij officiële meetstations:

 • Vliegbasis Gilze-Rijen: 37,9 graden
 • Eindhoven: 37,5 graden
 • Vliegbasis Volkel: 37,3 graden

Gestrande Eurostar-reizigers zijn uit de trein

De honderden reizigers van de gestrande Eurostar-trein in België zijn uit de trein gehaald, meldt een passagier op Twitter.

Een heet klusje...

Deze brug vlak bij de Euromast in Rotterdam wordt door mensen besproeid met water. Het metaal in de bruggen kan uitzetten door de hitte, waardoor de brug beschadigd kan raken.

Deze brug in Rotterdam wordt besproeid

37,4 graden in Gilze-Rijen

De temperatuur in Gilze-Rijen is weer opgelopen. Het KNMI rapporteerde om 13.40 uur 37,4 graden. Het huidige temperatuurrecord in Nederland staat op 38,6 graden. In Eindhoven is het 36,7 graden, in Maastricht 36,4 graden.

Boeren mogen niet zomaar sproeien

In verschillende delen van het land moeten boeren eerst met het waterschap overleggen, voor ze hun land besproeien. Volgens het ANP willen de waterschappen ook dat de boeren onderling afstemmen wie wanneer gaat sproeien, zolang er nog genoeg water in sloten, rivieren en kanalen zit. In het zuiden en oosten is al wel een sproeiverbod van kracht.

Wetterskip Fryslân probeert een sproeiverbod te voorkomen. Het waterschap kan met water uit het IJsselmeer ervoor zorgen dat het waterpeil in sloten en vaarten niet te veel zakt, maar dat kan alleen als de boeren niet allemaal tegelijk gaan sproeien.

36,9 graden bij Gilze-Rijen en Eindhoven

Bij de meetstations Eindhoven en Gilze-Rijen is het nu 36,9 graden, meldt het KNMI. Gilze-Rijen koelt eventjes iets af: daar werd volgens Weerplaza even 37,7 graden gemeten vandaag.

De gemeten maximumtemperatuur vandaag tot 13.20 uur:

Maximum 13.20 uur

Bijna nergens in Nederland is de luchtkwaliteit nu goed

Volgens de website Luchtmeetnet.nl, een initiatief van overheden en overheidsinstanties is de luchtkwaliteit bij vrijwel geen van de meetpunten in Nederland momenteel goed. De luchtkwaliteit bij de meeste meetpunten is onvoldoende (oranje), maar er zijn ook plekken waar de luchtkwaliteit matig (geel) is. Alleen bij twee meetpunten in Arnhem is de luchtkwaliteit goed (blauw).

Luchtkwaliteit 13.00 uur

Voor diersoorten is de hitte gevaarlijk

De watertekorten die vorige zomer ontstonden door de droogte zijn nog steeds niet aangevuld. Nu Nederland daar bovenop te maken heeft met enorme hitte, loopt een aantal diersoorten het gevaar om uit te sterven.

Lees er bij Nieuwsuur meer over:

Pech voor Eurostar-trein in België

Een Eurostar-trein staat al een uur stil tussen de Belgische plaatsen Halle en Tubeke, meldt VTM Nieuws. Eurostar zegt dat er een probleem is met de bovenleiding. In de trein zouden 600 mensen zitten.

Een passagier in de trein zegt tegen de Vlaamse nieuwsrubriek dat de airco kapot is en dat het zeer warm in de trein is. Eurostar zegt dat er een lege trein op weg is om de passagiers te evacueren.

De temperatuur loopt verder op

In Gilze-Rijen heeft het KNMI om 12.50 uur 37,1 graden gemeten. Dat is de warmste plek van het land op dit moment, gevolgd door Eindhoven. Daar is het 36,1 graden. Alleen de meetstations Vlieland en Terschelling zitten nog onder de 30 graden.

Drukker bij de Wegenwacht

De ANWB Wegenwacht verwacht voor vandaag uit te komen op zo'n 3500 pechgevallen. "Dat is voor in de zomer best druk", zegt woordvoerder Markus van Tol. "En voor morgen en overmorgen denken we dat het nog wat verder oploopt. Dat heeft zeker te maken met de temperaturen."

Vanwege het warme weer is de bezetting van het aantal wegenwachters iets opgeschroefd, met 5 procent. Van Tol: "Het is voor de wegenwachters die buiten werken ook enorm zwaar. Alles wat je aanraakt aan zo'n auto is gloeiend heet. Dat is heel vervelend werken. Ze krijgen de gelegenheid om extra pauze te nemen, of even ergens schaduw te pakken of een ijsje te eten."

Schiphol sproeit de taxibanen

Luchthaven Schiphol besproeit de taxibanen met water, om vervorming van het asfalt te voorkomen. De temperatuur van het asfalt kan door zon oplopen tot 45 tot 50 graden, waardoor het asfalt zacht wordt. De vliegtuigen kunnen tijdens het maken van een bocht de baan vervormen.

Alleen de taxibanen worden besproeid. Op de start- en landingsbanen hoeven de vliegtuigen niet te draaien, waardoor er ook geen kans op vervorming van het asfalt bestaat.

Op Schiphol worden de taxibanen gesproeid

Verkoeling zoeken...

Bij recreatiegebied de Maarsseveense Plassen in de buurt van Maarssen zoeken mensen verkoeling op.

Mensen zoeken de verkoeling op bij de Maarsseveense Plassen

Bruggen in Amsterdam de komende dagen dicht

Vanwege het warme weer gaan verschillende bruggen in Amsterdam tot en met vrijdagnacht niet meer open, meldt AT5. Het gaat om de Hortusbrug, Berlagebrug en de Zeilstraatbrug, Overtoombrug, Kinkerburg, Wiegbrug en Willemspoortbrug. Volgens de gemeente is het een preventieve maatregelen om schade te voorkomen. Door de hitte kan het metaal van de bruggen namelijk uitzetten.

Volop water voor paarden Oostvaardersplassen

De paarden die al twee maanden in een afgesloten vangweide in de Oostvaardersplassen staan, krijgen op deze dagen extra veel water en hooi van de boswachters van Staatsbosbeheer. Ze kunnen volgens een woordvoerder wel goed tegen de hitte. De dieren zouden half juli verhuizen naar Wit-Rusland, maar door administratieve problemen wordt dat later. Onbekend is nog wanneer.

Een woordvoerder zegt tegen het ANP dat de konikpaarden vorig jaar ook al op de vlakte bleven, ook al konden ze ervoor kiezen om in een bos te schuilen. Het is volgens Staatsbosbeheer niet nodig om afdakjes te bouwen en beschutting aan te brengen.

Onderzoekers meten hitte met weerballon

Om het stadsklimaat beter te begrijpen, meten onderzoekers van Wageningen University & Research met een weerballon tot welke hoogte de hitte in de stad verschilt van de temperaturen buiten de stad. De metingen werden verricht in Amsterdam en Breukelen.

Onderzoekers meten hitte met weerballon

34 graden aangetikt

Veel stations van het KNMI meten inmiddels temperaturen van boven de 30 graden. In Gilze-Rijen werd om 11.30 uur 34,1 graden gemeten, en ook het meetstation Twente heeft de 34 graden bereikt. Op Vlieland is het met 26,3 graden koeler.

Temperatuur 11.30 uur

75 jaar geleden: 38,6 graden

In Nederland gaat de zomerse hitte doorgaans gepaard met precies dezelfde vraag: gaat het hitterecord uit 1944 sneuvelen? Huisarts, sterrenkundige en kunstenaar Jan Thate uit Warnsveld noteerde 75 jaar geleden de historische temperatuur van 38,6 graden in zijn weerboekje. Het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen sprak met zijn dochter Monica Thate. "Het is niet de eerste keer dat dit dreigt, maar het zou jammer zijn als het record wordt verbroken. Zijn recordmeting is iets om trots op te zijn, iets bijzonders."

Hoewel ze het jammer zou vinden, maakt ze zich niet heel erg druk om de voorspelde temperaturen. Alhoewel? "Ik ga misschien wel wat ijsklontjes invriezen om de boel even af te koelen."

Luister het gesprek met Monica Thate uit Met het Oog op Morgen terug:

Afkoel TV

Wie thuis zit en het warm heeft, kan wellicht terecht bij de collega's van RTV Oost. Zij zenden traditiegetrouw de hele dag 'Afkoel TV' uit, met beelden van een ijzig koud Overijssel. Op hun site staat een livestream.

Op het strand van Scheveningen is het nog rustig

Een luchtfoto van het strand van Scheveningen, rond 10.00 uur

Water blijven drinken...

In het UMC Utrecht is het hitteprotocol van kracht. Dat betekent: water voor patiënten én bezoekers.

Water mag mee in het ov

Het is normaal gesproken verboden om eten of drinken mee te nemen in het Rotterdamse openbaar vervoer, maar vanwege de hitte maakt de RET vandaag een uitzondering.

Ook bij het GVB in Amsterdam en bij Qbuzz mag met deze hitte worden gedronken, "zolang dit maar alcoholvrij is". Connexxion laat weten dat water drinken in hun bussen altijd is toegestaan. Ook Arriva en NS adviseren reizigers water mee te nemen.

Strooiwagens de weg op

In de Drentse gemeente Noordenveld (Roden, Norg en Peize) is vanochtend gestrooid. Met het pekelwater wordt het asfalt gekoeld, waardoor dat niet gaat plakken.

Een strooiwagen van de gemeente Noordenveld in Drenthe

30 graden in Maastricht

Het KNMI registreerde om 09.40 uur precies 30,0 graden in Maastricht. Volgens Weerplaza is het "uitzonderlijk vroeg op de dag" dat gesproken kan worden van een tropische dag (30 graden of hoger). Ook elders in het land is het warm, met onder meer 29,5 graden in Hoek van Holland. De weerdienst verwacht dat nog voor het middaguur ergens de 35 graden wordt bereikt.

De zonsopkomst

We kregen via NOS Ooggetuige veel foto's binnen van de zonsopkomst vanochtend. Een selectie.

 • M. Groot/NOS Ooggetuige
  Zonsopkomst bij Volendam
 • Arian van Westerhuis/NOS Ooggetuige
  Zonsopkomst in Boskoop
 • M. Dijkhuis/NOS Ooggetuige
  De zonsopkomst om 05.13 uur in Loo-Bathmen
 • Gilian Dierdorp/NOS Ooggetuige
  De zonsopkomst bij het IJsselmeer in Edam

Bijna overal al meer dan 25 graden

In het grootste deel van het land is de temperatuur al boven de 25 graden uitgekomen. Het KNMI-station in Maastricht mat om 09.20 uur 29,0 graden. Ook langs de kust is het warm, met 28,6 graden in Hoek van Holland en 27,7 graden in Wijk aan Zee. Op de Waddeneilanden en in Zeeland is het nog wat koeler.

Temperatuur 09.20 uur

Tips voor op de weg

Rijkswaterstaat heeft sinds gisteren extra maatregelen genomen om te voorkomen dat automobilisten met pech lang moeten wachten op de vluchtstrook. Bergers brengen de auto én de automobilist de komende dagen direct naar een plek met voorzieningen, zoals een tankstation.

De wegbeheerder raadt mensen ook aan om voldoende drinkwater mee te nemen. Een paraplu is ook handig: die biedt bescherming tegen de hitte en de zon.

Rijkswaterstaat: 'Neem iets te drinken mee en een paraplu'

Politie zoekt met drone naar weggelopen kalf

Met dit warme weer staan koeien 's nachts niet in de stal, maar gaan ze naar buiten. Op een boerderij in Sinderen in Gelderland had een van de koeien gisteren in de wei gekalfd, maar het was volstrekt onbekend waar het kalf was. Tot de politie te hulp schoot, met een drone.

Politie zoekt met drone naar weggelopen kalf

Kinderopvang dicht voor jonge kinderen vanwege de hitte

Kinderopvang Doomijn, dat vestigingen heeft in onder meer Apeldoorn, Harderwijk en Hattem, sluit van vandaag tot en met vrijdag haar locaties voor kinderen onder de twee jaar. De kinderopvangcentra hebben wel luchtkoelers, maar om gezondheidsredenen geen airco. "Wij schatten in dat deze koelers niet genoeg zijn om de ruimtes te koelen", zegt bestuurder Wim Bosch in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem hebben ouders zeer veel begrip.

Beluister de toelichting van bestuurder Wim Bosch:

Wat zijn de huidige weerrecords? (bron: Weerplaza)

De temperaturen nu

In het hele land lopen de temperaturen snel op. Het KNMI rapporteerde om 08.26 uur in Maastricht al 26,4 graden, in Arcen en Woensdrecht 25,7 graden en in Wilhelminadorp 25,6 graden. In het noorden is het koeler: in Eelde werd 22,6 graden gemeten, in Hoogeveen 22,5 graden. Bekijk hier de actuele temperaturen.

Temperaturen 08.20 uur

Zonsopkomst in Stramproy

Thieu Niellissen was er vanochtend vroeg bij en maakte deze foto in Stramproy (Limburg) van de zonsopkomst. Ook een mooie foto gemaakt? Stuur deze dan op via NOS Ooggetuige.

Zonsopkomst in Stramproy

Ook onze correspondenten hadden het warm...

Ook correspondenten Sander van Hoorn (Brussel) en Tim de Wit (Londen) hadden gisteravond tijdens Nieuwsuur te maken met de hitte...

 • NOS
  Correspondent Sander van Hoorn
 • NOS
  Correspondent Tim de Wit

Zonkracht 7 vandaag

De zonkracht in het hele land is vandaag 7, op een schaal van 10. Dat houdt in dat een onbeschermde huid na 10 tot 15 minuten verbrandt. Ook morgen is de zonkracht 7.

De weersverwachting

Code rood in België

Ook in België worden bloedhete dagen verwacht. Het Belgische meteorologische instituut KMI heeft voor vandaag tot en met maandagochtend code rood afgegeven voor het grootste deel van het land. Dat is volgens de VRT voor het eerst. Alleen aan de kust is code oranje van kracht.

Kans op smog

Het RIVM waarschuwt vandaag voor kans op smog door ozon. In een zeer groot deel van Nederland is de luchtkwaliteit naar verwacht vandaag slecht. Vooral in de namiddag en vroege avond is de lucht verontreinigd, zegt het rijksinstituut.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook irritatie aan ogen, neus en keel kan voorkomen. Het advies van het RIVM voor mensen die gevoelig zijn voor smog: blijf binnen en beperk zware lichamelijke inspanning.

De smog ontstaat door ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Vervuilende stoffen worden onder invloed van het zonlicht in ozon omgezet.

In het NOS Radio 1 Journaal sprak presentator Jurgen van den Berg met Kitty de Bruin van het RIVM over de smog door ozon: