Reuters

Goedemorgen! In Oostenrijk gaat een lockdown in en een aantal gemeenten in Noord-Holland en Noord-Brabant mogen naar de stembus voor herindelingsverkiezingen.

Vandaag is het vrij zonnig, alleen in Zuid-Limburg komt meer bewolking voor. Bij een matige noordoostenwind wordt het 5 tot 9 graden. In de dagen daarna komt meer bewolking voor en vooral dinsdag is kans op een spat regen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Oostenrijk gaat een lockdown in die voor iedereen geldt. Sinds vorige week gold al een lockdown voor ongevaccineerden. De horeca gaan dicht en evenementen worden geschrapt. Er moet zoveel mogelijk thuisonderwijs gegeven worden. Essentiële winkels (supermarkten, apotheken en drogisten) blijven wel open.
  • Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS), geeft in een persconferentie een update over het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en het vooruitzicht voor de komende weken.
  • Inwoners van een aantal gemeenten in Noord-Holland en Noord-Brabant mogen naar de stembus voor herindelingsverkiezingen. De meeste stembureaus gaan pas woensdag open, maar bij een deel kan ook vandaag en morgen al worden gestemd.

Wat heb je gemist?

Nog acht verdachten zitten vast voor de rellen in Rotterdam, meldt het Openbaar Ministerie. Ze worden waarschijnlijk komende week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

In totaal zijn er volgens justitie 49 mensen aangehouden. Mogelijk volgen er meer arrestaties. De meesten van de verdachten komen uit Rotterdam en omgeving, maar er zijn ook verdachten uit Brabant en Noord-Holland. Er zijn zes minderjarigen aangehouden.

Verder laat het OM weten dat het "er op lijkt" dat er vier mensen zijn geraakt door kogels. Dat er doden zijn gevallen wordt door het OM expliciet ontkend, wat de politie eerder ook al deed na "geruchten" op onder meer sociale media.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het was een monsterklus, maar het is gelukt: de 5000 ton zware stalen boogbrug over de Lek bij Vianen is weggehaald.

Tientallen toeschouwers trotseerden de kou om de 'Ijzeren Dame' uit 1936 uit te zwaaien. En dat duurde wel even, want hoewel volgens de planning van Rijkswaterstaat de brug om 20.30 zou wegvaren, gebeurde dat uiteindelijk pas rond middernacht.

Een eerdere poging, twee weken geleden, mislukte omdat een van de lierkabels van de ponton waarop de brug moest komen beschadigd raakte.

Fijne maandag!

STER reclame