Koen Laureij
NOS Nieuws

Boogbrug bij Vianen weggehaald na eerdere mislukte poging

De stalen boogbrug over de Lek bij Vianen is weggehaald. De operatie mislukte twee weken geleden omdat een van de lierkabels van de ponton waarop de brug moest komen beschadigd raakte. Nu lukte het wel om de brug los te maken, op een ponton te zetten en weg te varen.

Rijkswaterstaat was gisteren de hele dag bezig om de ponton waarop de brug wordt uitgevaren gereed te maken. 's Avonds werd de brug langzaam losgemaakt en rond 22.00 uur stond de hele brug op de ponton.

Daarna werd de boogbrug gedraaid in de richting van de vaarrichting en vertrok het bouwwerk in de richting van de Prinses Beatrixsluizen in Nieuwegein. Daar wordt de brug in stukken gezaagd.

De hele operatie trok veel publiek langs de kant:

Boogbrug bij Vianen weggehaald

De boogbrug uit 1936 is al zeventien jaar lang overbodig, omdat de A2 twee nieuwe bruggen over de Lek bij Vianen heeft gekregen. De boogbrug is geen monument geworden en heeft ook geen nieuwe functie gekregen. Het behoud ervan kostte echter wel geld, waarop besloten is de brug te verwijderen.

Niet alle restanten van het bouwwerk verdwijnen overigens. De grote pijlers onder de brug blijven bewaard. Die maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dienen bovendien als bescherming voor de pijlers van de naastgelegen bruggen over de Lek. Ook worden de pijlers ingericht voor bewoning door vleermuizen, meldt Rijkswaterstaat.

De brug weegt bijna 5000 ton, bijna net zoveel als 27 Boeing 747-vliegtuigen bij elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl