ANP

Rijkswaterstaat doet vandaag een nieuwe poging om de stalen boogbrug bij Vianen weg te halen. Twee weken geleden mislukte de operatie omdat een van de lierkabels van het ponton waarop de brug moet komen beschadigd raakte.

De omstandigheden om de zware brug te kunnen vervoeren zijn vandaag volgens Rijkswaterstaat gunstig. Niet alleen het weer en de wind spelen daarin mee, ook de waterstand is belangrijk. "Dit weekend zag er al gelijk goed uit", zegt Johan de Boer van Rijkswaterstaat tegen RTV Utrecht.

"Er is nu sprake van springtij. En we kunnen de kraan - de stuwen bij Hagestein - ook een beetje openzetten om de perfecte waterstand te creëren. Dit allemaal om de brug op een zo goed mogelijke manier op dat ponton te kunnen laden. Er moet namelijk een flinke plons onder het ponton zitten, om het maar even zo te zeggen."

Operatie duurt de hele dag

Sinds 09.00 uur is de Lek gestremd voor het scheepvaartverkeer. De rest van de ochtend wordt het ponton, waarop de zware brug wordt uitgevaren, gereedgemaakt. Zo'n honderd mensen zijn in de weer om alles in goede banen te leiden. Zij zullen het ponton onder de brug schuiven zodat het daarna met kabels aan de brug vastgemaakt kan worden.

Pas later op de avond, rond 18.30 uur, wordt de brug langzaam losgemaakt en op het ponton gehesen en een kwartslag gedraaid. Wanneer dat alles achter de rug is, wordt de brug naar verwachting rond 20.30 uur weggevaren.

De boogbrug uit 1936 is al zeventien jaar overbodig omdat de snelweg A2 sinds 2004 twee nieuwe Lekbruggen heeft. Het is geen monument en heeft ook geen nieuwe functie gekregen. Ondertussen kostte het behoud van de brug wel geld. Daarom is besloten de brug te verwijderen.

De eerste poging mislukte doordat een van de lierkabels onder water beschadigd raakte. Waarschijnlijk, ontdekte Rijkswaterstaat later, omdat het ponton tegen een groot stuk staal was gevaren. Of dat nu opnieuw kan gebeuren? De Boer acht de kans nihil. "We hebben nu sonaronderzoek laten doen om te kijken of er objecten op de bodem van de Lek liggen. Dat we echt zeker weten dat we niet nog eens zoiets onder water tegenkomen."

Zo zag de vorige, mislukte, poging om de brug weg te halen er uit:

De hele dag wachten op de brug (die niet wegging)

STER reclame