Een diploma-uitreiking aan de Koninklijke Militaire Academie
NOS NieuwsAangepast

'Onveilige situatie voor vrouwen op militaire academie door machocultuur'

Vrouwelijke studenten voelen zich onveilig op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda, als gevolg van "machocultuur, grensoverschrijdend gedrag en sociaal onveilige situaties". Dat schrijft NRC op basis van een recent gepubliceerde scriptie van een cadet, een officier in opleiding.

Voor haar scriptie met de titel De KMA raad ik mijn toekomstige dochter niet eens aan heeft cadet Irina Tziamali (25) gesproken met zes mannelijke en zes vrouwelijke officieren in opleiding, die anoniem blijven. Zij gaven allemaal aan dat zij hun toekomstige dochter niet naar de KMA zouden sturen.

Tziamali beschrijft dat vrouwelijke cadetten niet voor vol worden aangezien, maar gelden als 'prooi', 'slet' of 'matras'. Ook wordt tegen vrouwen gezegd dat mannen niet per se op hen zitten te wachten op de opleiding. Er wordt gesproken van een giftige sfeer op de academie.

De KMA zegt in een reactie te werken aan een plan om de sociale veiligheid te vergroten. De scriptie van Tziamali werd met een 9 beoordeeld, schrijft NRC.

Seksisme, racisme en uitsluiting

Dit weekend publiceerde NRC al een interview met twee vrouwelijke voormalige luitenant-kolonels, die gedesillusioneerd het leger hebben verlaten. Beiden werkten zo'n twintig jaar bij defensie, maar stapten "moegestreden" op vanwege aanhoudend seksisme, racisme en uitsluiting.

De twee beschrijven in het artikel hoe ze "voortdurend op hun tenen liepen, bedacht op opmerkingen over je uiterlijk of gedrag". Ook moesten zij voortdurend uitleggen waarom ze niet in deeltijd wilden werken en juist wel mee op missie wilden. De vrouwen wilden een cultuurverandering binnen defensie bewerkstelligen, maar zijn de hoop verloren dat dat lukt.

Commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim liet daarop weten dat het artikel "hard binnenkomt". "Zulk gedrag hoort niet in de krijgsmacht waar ik voor sta. Maar verandering kost tijd. Hier ga ik mij keihard voor inzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl