NOS NieuwsAangepast

'Tampon' en 'apenrots'; militairen zijn discriminatie en seksisme zat

Dertien (oud-)militairen dienen een klacht in bij het ministerie van Defensie omdat ze last hebben van discriminerende of seksistische opmerkingen van collega's. Dat bevestigt advocaat Michael Ruperti naar aanleiding van een artikel in het AD.

In de krant klaagt een Antilliaanse militair bijvoorbeeld dat hij "terug moet naar de apenrots". Een vrouwelijke militair kreeg te horen dat ze een "tampon" is, of werd voor "verbanddoos" uitgemaakt als ze haar mond moest houden.

Overplaatsing

Ruperti spreekt van meer dan 32 gevallen, en ook vandaag melden zich nog mensen met verhalen over de cultuur bij defensie. Een aantal allochtone militairen heeft volgens hem zelf al om overplaatsing gevraagd omdat ze discriminerende pesterijen zat zijn.

De militairen namen de afgelopen maanden contact op met het Multicultureel Netwerk Defensie en Ruperti. Hij stapt namens in ieder geval dertien militairen naar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht om een officiële klacht in te dienen.

Sociaal Cultureel Planbureau

Het ministerie van Defensie is verrast door de klachten en gaat er serieus naar kijken. “Laat duidelijk zijn dat elke vorm van racisme of seksisme juist bij de krijgsmacht, waar je op elkaar aan moet kunnen, niet wordt getolereerd”, zegt een woordvoerder.

Hij noemt diversiteit heel belangrijk. Toen de woordvoerder zelf op missie was, was hij blij met een islamitische collega die in bepaalde situaties kon uitleggen wat de gewoonten zijn. En als er vrouwen gefouilleerd moeten worden, is het belangrijk dat er vrouwelijke collega’s zijn. Overigens zegt hij dat het buiten kijf staat dat niet alles goed gaat bij defensie. Dit soort klachten is niet nieuw.

Het ministerie heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau in kaart laten brengen hoe de sfeer is tussen militairen en hoe minderheden zich staande houden. De resultaten worden morgen bekendgemaakt.

In 2006 werd ook al onderzoek gedaan naar discriminatie in het leger. Daaruit bleek dat veel Nederlandse militairen negatief tegenover allochtonen stonden. Volgens Ruperti blijkt er in tien jaar weinig veranderd. Het probleem is volgens hem niet meer structureel maar institutioneel. Ruperti vindt dat de politiek zich met de problematiek moet gaan bemoeien.

Vertrouwenspersonen

Volgens de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) zijn er door Defensie wel allerlei maatregelen genomen om discriminatie en pesten tegen te gaan, maar werkt dit kennelijk niet voldoende. Zo zijn er volgens voorzitter Jean Debie door de hele organisatie vertrouwenspersonen aangesteld. "Ik snap dus niet dat het systeem van die laagdrempelige vertrouwenspersonen in deze gevallen niet heeft gewerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl