NOS Nieuws

Wekdienst 11/6: Demonstratie kermisondernemers • Eerste Hollandse Nieuwe aangeboden

Goedemorgen! Kermisexploitanten demonstreren in Den Haag omdat ze eerder dan 1 september weer willen beginnen, het eerste vaatje Hollandse Nieuwe komt aan land en de Spaanse voetbalcompetitie begint weer.

Eerst het weer: de dag begint bewolkt, met vooral in het noorden af en toe regen. Later op de dag wordt het op de meeste plaatsen droog met meer zon. Het wordt een graad of 20.

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Kermisexploitanten demonstreren op het Malieveld in Den Haag, omdat ze eerder dan de geplande 1 september aan de slag willen. Ze zeggen zo'n 150 kermisattracties en voertuigen mee te nemen. Van de gemeente moeten de voertuigen zich verzamelen bij het ADO-stadion, maar meerdere kermisexploitanten zeggen tegen de NOS dat ze niet van plan zijn zich daaraan te houden.
  • Het is 75 jaar geleden dat Schiermonnikoog werd bevrijd. Dat was het laatste door nazi-Duitsland bezette stukje Nederland. De feestelijkheden op het eiland zijn afgelast vanwege de coronacrisis.
  • Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe komt aan land. De haring wordt dit jaar niet geveild, maar weggegeven aan zorginstellingen. Normaal gesproken wordt het begin van het haringseizoen op Scheveningen gevierd op Vlaggetjesdag. Dat zou aanstaande zaterdag zijn, maar het gaat vanwege de coronamaatregelen niet door.
  • Met de derby tussen Sevilla en Real Betis gaat de Spaanse voetbalcompetitie weer van start. De twee clubs uit Sevilla nemen het vanaf 22.00 uur tegen elkaar op. La Liga lag drie maanden stil vanwege het coronavirus. Na de Duitse Bundesliga is het de tweede grote competitie in Europa die wordt hervat.

Wat heb je gemist?

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen bij de regelingen die worden opgetuigd voor gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire. Gisteravond debatteerde de Kamer hierover met staatssecretaris Van Huffelen van Financiën. Zij had al verwacht dat er veel vragen zouden zijn; daarom wordt het debat opgesplitst in twee delen. Volgende week gaat het weer verder.

De toeslagaffaire draait om een groep van duizenden ouders die er door de fiscus ten onrechte van zijn beschuldigd dat ze hebben gesjoemeld met toeslagen voor de kinderopvang. Ze moesten soms wel tienduizenden euro's terugbetalen en kwamen daardoor in grote financiële problemen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Deze kleine gebeeldhouwde vogel bewijst volgens onderzoekers dat dierensculpturen in Oost-Azië duizenden jaren eerder werden gemaakt dan werd gedacht. Het vogeltje, door archeologen ontdekt in het oosten van China, is naar schatting zo'n 13.500 jaar oud. Het is gehouwen uit dierlijk bot, dat door verhitting zwart werd gemaakt.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl