Lionel Messi, zonder baard, tijdens een training van FC Barcelona
NOS Voetbal

Al zijn Barça en Real kreupel, het wordt een 'geweldige strijd' in La Liga

  • Marco Hochgemuth

    redacteur Sport

  • Marco Hochgemuth

    redacteur Sport

Na drie lange maanden zonder knappe acties van Lionel Messi, complimenten voor Frenkie de Jong en gele kaarten voor Sergio Ramos wordt de Spaanse competitie vanavond hervat.

In vier weken tijd worden er liefst elf speelrondes afgewerkt. Dat betekent dat er vrijwel geen dag meer voorbij zal gaan zonder Spaans voetbal. Hoe zat het ook alweer met La Liga en welke verrassingen staan ons te wachten?

Het grootste verschil met de periode voordat de competitie werd stilgelegd, zal de ambiance zijn. Geen olé-kreten of langgerekt lyrisch Messi-gezang: de tribunes in Spanje blijven - behoudens virtuele fans - voorlopig leeg. Dat is voordelig voor de grote clubs, meent voetbaljournalist Diego Torres van de Spaanse krant El País.

"Teams als Barcelona, Real Madrid en Atlético zullen bij uitwedstrijden niet meer de druk en vijandigheid voelen van het publiek, dat altijd heftiger reageert als er grote clubs op bezoek zijn", aldus Torres. "Ook de nieuwe regel dat er vijf keer mag worden gewisseld, waarbij de hele selectie op de reservebank mag plaatsnemen, is voordelig voor de grotere clubs."

Luuk de Jong mag met Sevilla de herstart van de competitie verzorgen tegen stadsgenoot Betis

In de Bundesliga, de eerste competitie die vorige maand zonder publiek werd hervat, is al gebleken dat door het spelen zonder fans het thuisvoordeel vrijwel is verdwenen. "Maar ook de scheidsrechters zullen zich anders gedragen en de thuisspelende clubs minder vaak bevoordelen", meent Torres.

Barcelona en Real Madrid: kreupele mannen

FC Barcelona en Real Madrid stevenen af op de spannendste ontknoping van La Liga in jaren. De Catalanen hebben twee punten voorsprong, maar Real heeft het voordeel van het betere onderlinge resultaat. Dat is in Spanje bij een gelijk aantal punten belangrijker dan het doelsaldo.

Maar makkelijk ging het allemaal niet voor beide grootmachten, in de periode voor de corona-uitbraak. Real Madrid-icoon Jorge Valdano omschreef de teams als twee kreupele mannen die naar het einde van de competitie strompelen.

La Liga keert terug: 'Zonder sport ontbeert het weekend emotie'

Bij Barcelona kwam dat volgens Torres niet zozeer door de kwaliteit van de selectie - "Veel beter dan Real" - maar door de filosofie van de coach. "Na de mislukte, ouderwetse 4-4-2-periode van Ernesto Valverde, die in januari werd ontslagen, moest Quique Setién de boel bij Barcelona weer op de rails zien te krijgen. Maar dat is nou niet echt bepaald zijn specialiteit."

Verrassing: Suárez is terug

De verplichte coronapauze heeft Barcelona wellicht wat lucht gegeven. En er is een grote meevaller: Luis Suárez is terug. Het seizoen leek voor de Uruguayaan voorbij als gevolg van een blessure aan de rechterknie, maar na een operatie in januari en de extra weken rust kan hij in de slotweken van de competitie alsnog Lionel Messi in de aanval ondersteunen.

"Messi heeft iemand nodig die de vrije ruimte induikt en Suárez beheerst die kunst als geen ander", zegt Torres. "Barça krijgt meestal niet veel ruimte, maar als die er is, gaat Suárez al rennen. Voor Antoine Griezmann en nieuweling Martin Braithwaite geldt dat toch iets minder."

Verrassing: Hazard is terug

Ook bij Real Madrid heeft het nadeel van de coronapauze een voordeel gehad: Eden Hazard onderging begin maart een enkeloperatie en zou langere tijd buitenspel staan, maar heeft uiteindelijk nauwelijks een wedstrijd gemist. De Belgische aanvaller is weer fit.

Eden Hazard

"Zonder Hazard zou Real de titel nooit kunnen winnen", stelt Torres. "Real Madrid heeft dit seizoen heel veel problemen met clubs die zeer verdedigend spelen. Alleen Hazard heeft de creativiteit om daarmee om te gaan."

Heel anders is het verhaal rond buikpijndossier Gareth Bale, de man van 101 miljoen euro die in Madrid niet meer gepruimd wordt omdat hij te veel tijd op de golfbaan zou doorbrengen. "Bale is met 20 miljoen euro netto per jaar de grootverdiener van de selectie. Maar Bale houdt niet meer van voetbal. En trainer Zinédine Zidane houdt niet van Bale. Dat wordt een moeilijk verhaal", zegt Torres.

De begeerde derde en vierde plek

Ook de strijd om de Champions League-tickets belooft de komende weken bijzonder spannend te worden. Nu staan Sevilla en Real Sociedad op de begeerde derde en vierde plek, maar Getafe, Atlético Madrid en Valencia liggen op de loer.

Stand aan kop

1 Barcelona 27-58
2 Real Madrid 27-56
3 Sevilla 27-47
4 Real Sociedad 27-46
5 Getafe 27-46
6 Atlético Madrid 27-45
7 Valencia 27-42

"Het wordt een geweldige strijd", zegt Torres, die voorspelt dat Real Sociedad en Getafe aan het langste eind zullen trekken.

Dat is slecht nieuws voor de grote namen Valencia en Atlético Madrid. "Bij Valencia is het al heel lang onrustig in de bestuurskamer, dat heeft zijn weerslag op het veld. En Atlético zit in een overgangsfase en is heel wisselvallig. Goed in de Champions League, vaak matig in La Liga. De club is momenteel op zoek naar zijn ziel."

Sevilla kende tijdens de coronapauze een ongemakkelijk moment toen spits Luuk de Jong met drie ploeggenoten een feestje vierde, waarbij de strenge coronaregels even werden vergeten. Er volgden excuses en de ophef werd afgesloten met een boete.

Alexander Isak viert een van zijn doelpunten voor Real Sociedad

Torres verwacht het meest van Real Sociedad en Getafe. Sociedad was voor de onderbreking al een van de smaakmakers van La Liga. Niet in het minst door de voormalige eredivisiespelers Alexander Isak (met 14 goals achter Messi de nummer twee van de topscorerslijst) en Martin Ødegaard (goed voor 10 assists, alleen Messi had er meer).

"Sociedad speelt een klassiek 4-3-3-systeem, heel dapper en verfijnd, mooi om te zien", vertelt Torres.

En ook Getafe zal het met zijn geheel eigen speelwijze volgens Torres tot de Champions League gaan schoppen. "Tja, jullie hebben ze gezien tegen Ajax. De efficiëntste ploeg van Spanje, die er met de nadruk op discipline en defensie voor zorgt dat de tegenstander geen adem kan halen."

Programma 28ste speelronde

Donderdag Sevilla-Real Betis
Vrijdag Granada-Getafe
Valencia-Levante
Zaterdag Espanyol-Deportivo Alavés
Celta de Vigo-Villarreal
Leganés-Real Valladolid
Real Mallorca-FC Barcelona
Zondag Athletic Club-Atlético Madrid
Real Madrid-Eibar
Real Sociedad-Osasuna
Luidsprekers in het stadion staan extra zacht tijdens derby van Sevilla

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl