NOS Nieuws

Wekdienst 8/6: Eindrapport stikstof gepresenteerd • Basisscholen helemaal open

Goedemorgen! De commissie-Remkes komt vandaag met het eindrapport over de aanpak van de stikstofproblematiek, het MH17-proces gaat verder en basisscholen mogen weer volledig open.

Vandaag is er veel bewolking en vallen er verspreid over het land een paar buien. De temperatuur ligt vanmiddag tussen 14 en 18 graden. De wind draait geleidelijk naar het noorden en is overwegend matig van kracht.

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De commissie-Remkes presenteert het eindrapport over de aanpak van de stikstofproblematiek. In september kwam Remkes al met adviezen voor de korte termijn, zoals het verlagen van de maximumsnelheid. Daar kwam in januari een luchtvaartadvies bij. Het rapport van vandaag bevat stikstofadviezen voor de langere termijn.
  • Basisscholen zijn vanaf vandaag weer helemaal open. De afgelopen vier weken gingen leerlingen nog de helft van de tijd naar school. Ook de buitenschoolse opvang opent vandaag weer volledig zijn deuren.
  • Het MH17-proces gaat verder in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Het proces begon in maart, maar werd uitgesteld tot juni om de verdediging de tijd te geven om het 41.000 pagina's tellende dossier te lezen. Volgens de Nederlandse advocaten van een van de Russische verdachten konden ze dat dossier vanwege de coronamaatregelen niet goed bespreken met hun cliënt.
  • Op initiatief van het Diabetesfonds begint vandaag de derde editie van de 'suikerchallenge'. Wie meedoet, moet een week lang alle toegevoegde suikers laten staan.

Wat heb je vannacht gemist?

De Nederlandse economie zit in een historisch diepe recessie, ondanks alle steunpakketten. Dit jaar krimpt de economie met bijna 6 procent, schrijven economen van de Rabobank in hun kwartaalbericht. Daarmee maakt Nederland momenteel de diepste economische dip in honderd jaar door. De zwaarste klappen zijn voor de horeca; in die sector wordt ruim 40 procent krimp verwacht.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het is hier nog ondenkbaar, maar Nieuw-Zeeland is voor zover bekend helemaal coronavrij. In het land zijn al 17 dagen geen besmettingen meer gemeld en inmiddels is de laatste bekende patiënt van het virus genezen. Premier Ardern heeft daarom besloten alle nog geldende maatregelen op te heffen. Afstand houden hoeft vanaf morgen niet meer. Alleen de grenzen blijven nog dicht.

In Nieuw-Zeeland zijn in totaal zo'n 1500 mensen besmet geweest met het coronavirus, relatief weinig in vergelijking tot andere landen. 22 mensen zijn eraan overleden.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl