NOS Nieuws

Wekdienst 5/2: zitting 'minder Marokkanen'-proces en hoogwaterpiek in de Maas

Goedemorgen! Het hoger beroep in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders wordt vandaag hervat en Rijkswaterstaat verwacht vanochtend een hoogwaterpiek in de Maas bij Maastricht.

Vanochtend ligt de temperatuur in het binnenland rond het vriespunt. Daardoor kan het glad zijn en lokaal kan een mistbank ontstaan. Later vandaag droog met nu en dan zon. Het wordt 6 tot 8 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het 'minder Marokkanen'-proces tegen Geert Wilders gaat vandaag verder. Tijdens de zitting laten het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie zien welke documenten ze boven tafel hebben gekregen over mogelijke politieke beïnvloeding van de zaak. De zitting is vanaf 09.30 uur live te volgen via NOS.nl.
  • De Rechtbank Den Haag doet uitspraak in een zaak over het omstreden fraude-opsporingssysteem SyRI. De overheid maakt burgers met algoritmes bij voorbaat verdacht van fraude, stellen juristen en belangenorganisaties.
  • In Madrid protesteren de boeren bij het ministerie van Landbouw. De boeren vinden de productprijzen te laag en ze zijn het niet eens met milieumaatregelen.

Wat heb je gemist?

Bijna een dag later dan de bedoeling was zijn de voorlopige uitslagen van de voorverkiezing in de Amerikaanse staat Iowa bekend geworden. Met 71 procent van de stemmen geteld ligt Pete Buttigieg nipt voor op Bernie Sanders. Elizabeth Warren en Joe Biden hebben een grotere achterstand.

Door problemen met een app lopen de Democraten in Iowa ver achter met het tellen van de stemmen. De uitslag werd eigenlijk in de nacht van maandag op dinsdag verwacht.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Disney+, de streamingdienst van Disney, heeft in drie maanden tijd bijna 29 miljoen betalende abonnees gekregen. En dat succes is mede te danken aan de populariteit van dit wezentje:

Het karakter Baby Yoda uit de serie The Mandalorian

Baby Yoda wordt het Star Wars-karakter genoemd. Officieel heet het figuurtje uit de serie The mandelorian 'The Child'. Dat het wezentje zo succesvol zou zijn had Disney-topman Bob Iger niet verwacht, vertelde hij in een interview, maar hij is er zo blij mee dat er nu de Green Bay Packers, zijn favoriete American footballclub, mee aan laat prijzen:

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl