NOS NieuwsAangepast

Duizenden in Japan vast op 'corona-cruiseschip', ook drie Nederlanders aan boord

Op een cruiseschip in Japan zijn zeker tien passagiers besmet geraakt met het coronavirus. Ze zijn naar ziekenhuizen gebracht, meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Aan boord zijn drie Nederlanders, onder wie een echtpaar.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassade contact met de Nederlanders en zijn er geen aanwijzingen dat zij zijn besmet met het coronavirus.

Afgelopen weekend werden de ruim 3500 passagiers van de Diamond Princess in quarantaine geplaatst, nadat zaterdag bij een man van 80 in Hongkong het virus was vastgesteld. Hij was op 20 januari in Yokohama aan boord gekomen van de Diamond Princess en heeft het schip na vijf dagen in Hongkong weer verlaten.

Deze passagier vertelt dat hij de komende twee weken zijn cabine niet uit mag:

Passagier 'corona-cruiseschip': 'We zijn tot de cabine veroordeeld'

De tien besmette passagiers zijn in Yokohama van boord gehaald naar ziekenhuizen gebracht, meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het Nederlands echtpaar dat aan boord is van het cruiseschip zegt tegen De Telegraaf dat het schip sindsdien doelloos rondvaart.

We krijgen eten bezorgd, maar al met al is het een klotesituatie.

Nederlander aan boord van de Diamond Princess

"De paniek neemt behoorlijk toe!", melden ze vanaf het schip. "We zijn op open zee en mogen onze cabine niet verlaten, voor de duur van twee weken. Er wordt weinig informatie gegeven. Wel krijgen we eten bezorgd, maar al met al is het een klotesituatie."

De vrouw is inmiddels getest om te zien of zij het virus heeft. "Ze moest zich afgelopen nacht twee dekken lager melden bij een Japanse arts van de gezondheidsautoriteiten. Ze wilden weten waarom ze een pijnstillend medicijn gebruikt. We moesten ook meteen een formulier invullen. Het is een heel vervelende situatie, ook omdat de medicijnen die we gebruiken opraken. Via de Nederlandse ambassade en onze verzekering proberen we aan nieuwe te komen."

Aantal besmettingen stijgt mogelijk nog

Medici zijn sinds maandag bezig met het controleren van de gezondheidstoestand van de passagiers en de bemanning. Er wordt rekening mee gehouden dat het aantal besmettingen aan boord nog stijgt. Volgens de Japanse minister van Volksgezondheid zijn tot nu toe 31 uitslagen bekend van 273 geteste personen. Aan boord van het schip zijn in totaal 3700 mensen. Niet iedereen aan boord wordt getest op het coronavirus; alleen opvarenden met symptomen krijgen een test.

In Japan zijn nu zeker 33 mensen besmet met het coronavirus, dat is het hoogste aantal ziektegevallen buiten China. In dat land zijn inmiddels meer dan 24.000 besmettingen geteld. In de provincie Hubei, waarin de miljoenenstad Wuhan ligt, zijn gisteren nog eens 65 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat brengt het aantal doden in China op zeker 490. Het sterftepercentage ligt nog altijd rond de 2 procent.

Ook in Hongkong

Sinds vandaag ligt er ook in Hongkong een cruiseschip aan de ketting. Zo'n dertig bemanningsleden hebben symptomen van het coronavirus. De World Dream, zoals het schip heet, werd eerder de toegang tot een haven in Taiwan ontzegd, nadat het virus was ontdekt bij drie Chinezen die eerder op het schip verbleven. 1800 mensen worden aan boord gehouden. Ook hier worden alleen opvarenden met ziekteverschijnselen getest. "Het is onduidelijk wat er nu verder gebeurt", zegt correspondent Sjoerd den Daas.

"Er zijn hier relatief niet zoveel gevallen met het coronavirus bekend, maar toch heerst er in Hongkong veel angst over wat er komen gaat." Overal zijn de gezichtsmaskers uitverkocht. Daarom kwamen er vandaag duizenden inwoners van de stadstaat af op een bedrijf dat beloofde 6000 dozen maskers te gaan verkopen. Volgens lokale media gaat het om 10.000 man.

In Hongkong lag het aantal besmettingen tot gisteren op negentien, er is één dodelijk slachtoffer. Den Daas ziet dat de bevolking in Hongkong over het algemeen paniekeriger is dan de Chinese bevolking op het vasteland. "Inwoners willen iets doen ter bescherming, maar de maskers die ze daar nu verkopen zijn eenvoudige maskertjes. Je kunt je afvragen of die wel werken. Het geeft aan hoeveel zorgen ze zich hier maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl