Trump tijdens zijn State of the Union
NOS NieuwsAangepast

Trump prijst 'grote Amerikaanse comeback' in State of the Union

De Amerikaanse president Trump heeft zijn jaarlijkse State of the Union aangegrepen om de economische resultaten van de afgelopen jaren te benadrukken. Volgens hem staat het land er beter voor dan ooit en is er sprake van een "grote Amerikaanse comeback". Dat zei hij met de presidentsverkiezingen van dit najaar in het achterhoofd.

"De vijanden van Amerika zijn op de vlucht geslagen, de rijkdom van Amerika neemt toe en onze toekomst ziet er rooskleurig uit", sprak Trump tegen het Congres. Volgens hem kijkt de hele wereld nu op tegen de Verenigde Staten.

Bekijk hier een fragment uit de toespraak:

President Trump prijst 'grote Amerikaanse comeback'

Trump benadrukte de vrijheid van godsdienst en zei dat mensen overal hun geloof moeten kunnen uitoefenen. "Daarnaast hechten we ook veel waarde aan een ander grondrecht dat overal in ons land in gevaar is", vervolgde Trump. "Zo lang ik president ben, zal ik jullie rechten om wapens te dragen altijd beschermen."

In het Congres werd hard geapplaudiseerd voor de Venezolaanse oppositieleider Guaidó

Tijdens zijn toespraak wendde Trump zich tot de Venezolaanse oppositieleider Guaidó, die was uitgenodigd. Trump sprak zijn steun uit aan hem, zei dat president Maduro een tiran is die zijn volk wreed behandelt en noemde Guaidó de rechtmatige president van Venezuela. "Alle Amerikanen steunen de Venezolanen in hun streven naar vrijheid", zei Trump, waarna een staande ovatie volgde voor Guaidó.

Een ander opvallend moment was de interactie tussen Trump en de Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi. Toen hij haar de tekst van zijn toespraak gaf, stak ze haar hand uit, maar Trump schudde die niet. Het is onduidelijk of hij dat bewust deed.

Aan het einde van de speech, die één uur en achttien minuten duurde, verscheurde Pelosi haar kopie van de toespraak:

Pelosi verscheurt toespraak Trump

Pelosi zei na afloop tegen verslaggevers dat het verscheuren van de toespraak "hoffelijk" was. "Het was zo'n vuile toespraak", zei ze.

De spanning tussen Trump en Pelosi heeft te maken met de afzettingsprocedure tegen de president, waarvan zij een van de initiatiefnemers was. Naar verwachting wordt hij komende nacht vrijgesproken door de Senaat. Vannacht sprak Trump zich niet uit over de impeachmentprocedure.

De State of the Union is het jaarlijkse overzicht van de president van de stand van zaken in het land en zijn plannen voor het komende jaar. Het is gebruikelijk dat hij die presenteert in een rede tot het Congres.

Tijdens de State of the Union werd ook de presidentiële vrijheidsmedaille uitgereikt en verraste president Trump de vrouw van militair Townsend Williams:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl