Een pand in Zwartsluis waar Gerrit Jan van D. de winkel "Natural Homes" had
NOS Nieuws

Vader boerderijfamilie heeft tien kinderen en streefde naar harmonie in huis

Er duiken steeds meer details op over het gezin dat negen jaar een geïsoleerd bestaan leidde op een boerderij in Ruinerwold. Zo is op een inmiddels offline gehaalde website meer te vinden over de levensvisie van de gearresteerde vader, de 67-jarige Gerrit Jan van D.

Hij blijkt naast de zes kinderen die in de boerderij leefden nog zeker vier kinderen op andere plaatsen te hebben. Alle kinderen zijn inmiddels meerderjarig.

Het lijkt erop dat Van D. en de eveneens gearresteerde Josef B. een poging deden om de kinderen een zeer beschermende opvoeding in harmonie met de natuur te geven. Op de inmiddels offline gehaalde website van Van D. staat bijvoorbeeld: "[Je moet] van je huis een prachtige thuis van liefde maken, een werkelijke minikosmos van harmonie".

Dit is het gezin van Gerrit Jan van D., voor zover we nu weten:

Volgens de Verenigingskerk, een internationale religieuze beweging die ook bekendstaat als de Moonsekte, waar Van D. in de jaren 80 lid was, had hij destijds psychische problemen. Van D. verliet de beweging in 1987 en zou toen naar Duitsland zijn vertrokken.

Niet veel later duikt hij met zijn familie weer op in Nederland. Jan, een van zijn zoons, schrijft op Facebook dat hij in de jaren 90 in Hasselt heeft gewoond en later in Zwartsluis en Meppel. De politie doorzocht deze week panden in beide plaatsen.

In 2010 gaat het gezin op de boerderij in Ruinerwold wonen. Zoon Jan meldde zich daar uiteindelijk bij een café, waarna het gezin afgelopen zondag werd ontdekt.

De locaties waar het gezin van Gerrit Jan van D. heeft gewoond en gewerkt:

In de boerderij leefde Van D. met zoon Jan en vijf andere kinderen, vier vrouwen en een man, allemaal tussen de 18 en 25 jaar. De zeven personen zeggen één gezin te vormen, maar of dit biologisch ook zo is, is nog niet bevestigd.

Eerder was het gezin nog groter. Volgens Derk, de broer van Van D., zijn drie oudere kinderen het gezin jaren geleden al ontvlucht. Dat zou minstens acht jaar terug zijn gebeurd. De moeder overleed waarschijnlijk in 2004. Er is ook nog een tiende kind, geboren tijdens een eerder huwelijk van Van D.

Wat zich tijdens de jeugdjaren van de kinderen heeft afgespeeld, weten we niet. Buren in Hasselt zeggen tegen verschillende media dat de kinderen weinig buiten mochten komen. Eerder werd al bekend dat de zes kinderen in de boerderij nooit zijn aangemeld bij de burgerlijke stand en niet naar school gingen. De drie kinderen die het gezin ontvluchtten gingen in ieder geval wél naar school en hebben inmiddels een baan, zo blijkt uit hun profielen op sociale media.

Opvallend is dat een leerplichtambtenaar van de gemeente Zwartewaterland het gezin een keer heeft bezocht. Burgemeester Eddy Bilder zegt in De Stentor dat de leerplichtambtenaar alles 'in orde' heeft bevonden en geen reden zag om in te grijpen.

Gisteren deed de politie opnieuw onderzoek in het huis in Ruinerwold. Daarbij zijn alle ruimtes in de boerderij digitaal vastgelegd:

Politie doorzoekt boerderij in Ruinerwold

Over de omstandigheden in de boerderij weten we dat ten minste een deel van de personen daar niet uit vrije wil verbleef en onder het gezag stond van de vader. Deze Van D. is gisteren aangehouden op verdenking van vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen. In de boerderij is een geldbedrag gevonden, het gaat om "meer dan een paar tientjes", zegt de politie. De arrestatie heeft volgens de politie "een enorme impact" op de kinderen.

De mensen leefden negen jaar lang in één afgesloten ruimte, waar wel daglicht binnenkwam. Ze hadden een moestuin en leefden zelfvoorzienend. De afgesloten ruimte was volgens de politie vooral bedoeld om de buitenwereld buiten te houden.

Op de website van Van D. is te lezen hoe een ideaal huis er volgens hem uit zou moeten zien. Zo zijn natuurproducten beter dan "giftige" materialen en moet het huis "in harmonie zijn met de omgeving van planten, dieren". Van D. stelt ook dat een wasmachine, computer en telefoon onderdeel zijn van het huishouden en dat genoeg licht belangrijk is.

Het beeld dat een leven met de natuur voor Van D. belangrijk was, komt ook naar voren uit een ontdekking die De Volkskrant gisteren deed. Van D. blijkt in 1997 een stuk grond van 55.000 m2 bij Staphorst te hebben gekocht. Buren noemden Van D. "de bioboer" en zeggen dat hij geregeld in het bos sliep met zijn gezin. Een keer moest de politie langskomen toen er een peuter in het donker liep. Het bleek een zoontje van Van D. te zijn dat hij was vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl