Politie doet onderzoek bij een boerderij in Ruinerwold
NOS Nieuws

Moonsekte: 'Wij kenden Drents gezin niet en waren verrast'

Het geïsoleerde gezin en de man, Josef B., die maandag werden aangetroffen op een boerderij in het Drentse Ruinerwold vormen mogelijk een eigen sekte of beweging. Ze hoorden in ieder geval niet bij de Verenigingskerk, zegt de internationale religieuze beweging tegen de NOS. "Wij kenden deze groep niet en waren verrast", aldus voorman Wim Koetsier.

Eerder vandaag meldde RTV Drenthe op basis van verschillende bronnen dat het gezin en de man nog wél volgelingen zijn van de Verenigingskerk, die ook bekendstaat als de Moonsekte.

De vader van het gezin was in de jaren 80 wel enkele jaren lid van de Nederlandse Verenigingskerk in Amsterdam. Hij verliet de beweging al na een aantal jaar en verdween naar Duitsland. Daar was de vader ook actief voor de Duitse Verenigingskerk, aldus Koetsier. Ook trouwde hij in die tijd, zegt de voorman van de religieuze beweging.

De politie doet vandaag opnieuw onderzoek in het huis in Ruinerwold. Daarbij worden alle ruimtes in de boerderij digitaal vastgelegd:

Politie doorzoekt boerderij in Ruinerwold

Waar de vader uiteindelijk naartoe is gegaan en een gezin heeft gesticht, weet Koetsier niet. "Maar soms beginnen mensen die spiritueel zijn een eigen kerk of beweging. Ik denk dat dit bij hem het geval is. Het zou kunnen dat hij dacht dat hij een bijzondere missie had."

Die bijzondere missie is mogelijk in 1984 gestart. In een artikel in het Engelstalig magazine van de internationale beweging wordt beschreven hoe de vader (zijn naam is bekend bij de NOS) een openbaring ontvangt over Moon, de oprichter en messias van de Verenigingskerk. De vader wordt in het artikel aangeduid als een correspondent voor een Amerikaanse krant in München.

In afzondering leven, leven van donaties en ieder half uur in rondjes lopen, zoals RTV Drenthe meldde, zijn volgens Koetsier geen gebruiken in de Verenigingskerk. "Wij lopen geen rondjes en trekken ons niet terug. We gaan juist naar de mensen toe, omdat we voor wereldvrede zijn."

Over Josef B. is zowel bij de Nederlandse als de Oostenrijkse Verenigingskerk niets bekend, aldus Koetsier. Een broer van verdachte Josef B. vertelde aan het Oostenrijkse dagblad Kronen Zeitung dat B. tijdens zijn diensttijd in Linz in aanraking kwam met de sekte.

Josef B. blijft voorlopig vastzitten, werd vandaag bekend. De rechter heeft zijn voorarrest met twee weken verlengd vanwege de verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Andere familieleden

Andere familieleden van het geïsoleerde gezin zijn nog wel lid van de Verenigingskerk. Zo beheert de broer van de vader het centrum van de beweging in Bergen aan Zee. Deze broer schrijft vanavond in een verklaring dat de vader van het gezin al in de jaren 80 het contact met hem heeft verbroken.

Het gezin dat maandag werd aangetroffen in de boerderij in Ruinerwold woonde eerder in Meppel, Zwartsluis en Hasselt. Het gaat om een vader en zijn zes kinderen tussen de 18 en 25 jaar. De moeder is overleden.

Overigens bestaat het gezin uit nog drie andere kinderen, maar die zaten niet in de boerderij. Die drie kinderen, de oudste van het gezin, zijn in 2011 gevlucht. In tegenstelling tot de berichten over de jongeren op de boerderij, zijn de drie oudsten wél naar school geweest en hebben ze banen. De NOS heeft twee van hen gevraagd om een reactie, maar zij wilden niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl