RTV Drenthe
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

'Hoofdverdachte en gezin Ruinerwold aangesloten bij Moonsekte'

Josef B., de man die maandag werd aangehouden in een boerderij in Ruinerwold was aangesloten bij de Moonsekte. Ook de familie van zes die daar geïsoleerd leefde, zou bestaan uit volgelingen van de sekte. Dat zeggen verschillende bronnen tegen RTV Drenthe.

De familie zou al vanaf de tijd dat ze nog in Hasselt, in Overijssel, woonde, aangesloten zijn bij de Verenigingskerk, zoals de religieuze beweging internationaal heet.

Sekteleider was de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Hij overleed in 2012. In de jaren vijftig riep hij zichzelf uit tot messias. In 1965 kwam de beweging naar Nederland. Leden van de Verenigingskerk zijn erg naar binnen gericht, op de eigen familie.

Rituelen op vakantiepark

Volgelingen zitten verspreid over de hele wereld en leven van donaties. Ook het gezin uit Ruinerwold zou op die manier geld hebben gekregen. De vader van het gezin zou altijd veel werk hebben verricht voor de sekte.

Nadat hij drie jaar geleden door een herseninfarct werd getroffen en deels verlamd raakte, bleef het gezin om deze reden ook geld ontvangen, meldt de regionale omroep. In de boerderij zou ook een grote hoeveelheid cash geld zijn gevonden.

Volgelingen van de sekte hebben verschillende rituelen. RTV Drenthe schrijft dat ze onder meer elk half uur moeten bewegen in een cirkel. De gezinsleden zouden die rituelen ook op het vakantiepark waar ze nu zijn ondergebracht, hebben uitgevoerd.

Omdat andere gasten dat zagen gebeuren en er foto's van maakten, zou het gezin elders zijn ondergebracht. De 25-jarige zoon, die zondagavond bij een café in Ruinerwold uiteindelijk hulp zocht, zou op een andere locatie zitten.

Tweeling bij Japanse vrouw

Een broer van verdachte Josef B. vertelt aan het Oostenrijkse dagblad Kronen Zeitung dat B. tijdens zijn diensttijd in Linz in aanraking kwam met de sekte. De broers hebben elkaar al tien jaar niet meer gesproken.

Broer Franz vertelt verder dat Josef met een Japanse vrouw een tweeling zou hebben gekregen. Die zou hij in de steek hebben gelaten en naar vrienden in Nederland hebben gebracht. Twee jaar geleden zouden ze vergeefs hebben geprobeerd om contact te leggen met Josef. Volgens zijn broer vertrok B. in 2009 uit Oostenrijk, waar hij tot dan toe een teruggetrokken bestaan leidde.

Josef B. wordt verdacht van betrokkenheid bij vrijheidsberoving van de vader en zes kinderen op de boerderij in Ruinerwold. Hij zou hen tegen hun zin hebben vastgehouden.

De politie doet vandaag opnieuw onderzoek in het huis in Ruinerwold. Daarbij worden alle ruimtes in de boerderij digitaal vastgelegd:

Politie doorzoekt boerderij in Ruinerwold

Gisteren werden invallen gedaan in twee panden in Zwartsluis, op ongeveer een kwartier rijden van Ruinerwold. Daar zou de familie een winkel hebben gehad in houten speelgoedartikelen, die veelal door de vader werden gemaakt. De winkel zou al jaren op slot zitten.

Advertentie via Ster.nl