ANP
NOS NieuwsAangepast

Vader (67) aangehouden in zaak Ruinerwold

Er is een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek in Ruinerwold, meldt de politie. Het is een van de zes personen die maandag in de woning werden aangetroffen. De verdachte is een 67-jarige man. Hij zegt de vader te zijn van het gezin dat er woonde.

Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen.

Volgens de politie vormen de 67-jarige, de overige vijf personen en de melder samen een gezin. Ze hebben mogelijk sinds 2010 afgezonderd van de samenleving op de boerderij in Ruinerwold, in Drenthe, gewoond. Voor de zes betrokkenen is op een veilige plek opvang geregeld, zegt de politie.

De politie deed vandaag opnieuw onderzoek in het huis in Ruinerwold. Daarbij zijn alle ruimtes in de boerderij digitaal vastgelegd:

Politie doorzoekt boerderij in Ruinerwold

De man van 58 die maandag werd aangehouden, Josef B., is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij wordt, net als de 67-jarige man die vandaag is opgepakt, verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en witwassen. Zijn voorarrest is verlengd met veertien dagen.

Eerder vandaag werd bekend dat B. en het gezin mogelijk aangesloten waren bij de Moonsekte, een kerkgemeenschap die in de jaren 50 werd opgericht door een Zuid-Koreaanse dominee die zichzelf als de messias beschouwde. De Verenigingskerk, zoals de gemeenschap internationaal heet, zegt de familie niet te kennen.

De politie onderzoekt of een levens- of geloofsovertuiging ertoe heeft geleid dat de groep in isolatie leefde. De politie zegt redenen te hebben om aan te nemen dat de betrokkenen niet uit vrije wil op de boerderij woonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl