NOS NieuwsAangepast

Nieuw 'bommetje onder coalitie': CDA, D66 willen soepeler kinderpardon

Regeringspartijen CDA en D66 willen een versoepeling van de regels rond het kinderpardon. Daardoor moeten meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. "We hebben geconstateerd dat de situatie nu niet houdbaar is", zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg in het NOS Radio 1 Journaal.

VVD-Kamerlid Azmani zegt daarover: "Het staat iedereen vrij om na te denken. Wij gaan ervan uit dat de afspraken uit het regeerakkoord worden gerespecteerd."

Hersenschade

CDA en D66 komen tot de conclusie door onder meer de kritiek van het Europese Hof van Justitie en een rapport van 38 hoogleraren, waarin staat dat asielkinderen hersenschade kunnen oplopen als gevolg van de stress door een dreigende uitzetting. Van Toorenburg wijst ook op de cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waaruit blijkt dat het overgrote deel van de afgewezen gezinnen niet vertrekt uit Nederland.

"Ook zie je dat de IND het niet aan kan, het zijn nog steeds heel lange procedures, daar moet echt versnelling in komen", zegt de CDA'er.

De partijen hebben een plan gemaakt dat ze gaan voorleggen aan staatssecretaris Harbers (VVD). Ze willen dat hij na onderzoek opnieuw kijkt naar de ongeveer 700 kinderen die ondanks afwijzing voor het kinderpardon nog steeds in Nederland zijn, zoals Lili en Howick destijds. Een groot deel van die kinderen woont al jaren in Nederland, of is hier zelfs geboren.

In het AD zegt Van Toorenburg dat Harbers desnoods zijn speciale bevoegdheid moet gebruiken om hen alsnog asiel te verlenen.

Coalitiegenoot ChristenUnie is blij met de draai van het CDA. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind zegt: "De ChristenUnie staat, samen met de PvdA, aan de wieg van het kinderpardon en is dus ook altijd voor verdere verruiming geweest. Daar spanden en spannen we ons voortdurend voor in, tijdens en na de formatie. Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws. Het gesprek hierover gaan wij, in het belang van al die kinderen die al jaren in onzekerheid leven, natuurlijk graag aan."

Meewerkcriterium

CDA en D66 willen dat Harbers asielverzoeken van kinderen met gezinnen met voorrang behandelt en dat het zogeheten meewerkcriterium wordt aangepast. Dat criterium houdt in dat asielzoekers zelf meewerken aan hun uitzetting. Als ze bijvoorbeeld niet komen opdagen bij een afspraak met immigratiedienst IND, kan dat ertoe leiden dat ze buiten de pardonregeling vallen.

De partijen vinden niet dat van asielzoekers mag worden verwacht dat ze meewerken aan hun eigen uitzetting en zien liever een tegenwerkcriterium, waarbij niet van asielzoekers mag worden verwacht dat ze meewerken aan de uitzetting, tenzij een rechter naar de zaak heeft gekeken. "Zo straf je niet dat kind dat een keer een afspraak mist, maar ouders die moedwillig asielprocedures stapelen en traineren", zegt Van Toorenburg in de krant.

Draai van CDA

Het CDA maakt volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp een flinke draai met het plan. Tot nu toe benadrukte de partij het belang van strenge regels rond het kinderpardon.

"Tegelijk is een milder standpunt iets wat de CDA-leden best prima zullen vinden", zegt Van der Wulp. "Denk aan de kwestie-Mauro, toen bleek dat er binnen het CDA ook een grote groep mensen een humaner beleid rond asielkinderen wil. Die groep CDA'ers heeft al enige tijd moeite met de wat hardere, rechtse koers die het CDA vaart hierop. Het onderwerp waarmee de VVD even de duimschroeven worden aangedraaid, lijkt dus strategisch en met zorg uitgekozen te zijn. Daar hadden ze kennelijk wel een draai voor over."

Bommetje onder coalitie

Van der Wulp noemt het plan van CDA en D66 een nieuw bommetje onder de regeringscoalitie, die na de opmerkingen van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff over het klimaatakkoord van vorige week zaterdag al flink onder druk staat.

"Dat het CDA en D66 nu dit moment kiezen om vrijuit hun wensen rond het kinderpardon naar buiten te brengen, komt mede door de uitspraken die Dijkhoff vorige week deed. Daarmee zijn de plannen in een stroomversnelling gekomen. Ook al was CDA er al langer mee bezig, je kan het zien als een actie om de VVD terug te pakken", zegt Van der Wulp. "Door nu gezamenlijk de VVD - op een voor de partij zeer gevoelig onderwerp - zo voor het blok te zetten, zetten CDA en D66 de grootste coalitiepartij wel even flink op hun nummer."

Van Toorenburg noemt die lezing "meer toeval dan opzet". Ze zegt al langer na te denken over haar kijk op het kinderpardon. "Als je iets wil, moet je dat zelf immers doen. Niet in reactie op iemand."

Petitie

Naar aanleiding van de zaak-Lili en Howick startte presentator Tim Hofman een petitie voor verruiming van het kinderpardon. Die petitie is tot nu toe ruim 253.000 keer ondertekend.

Naar aanleiding van de petitie zei premier Rutte in november dat het kabinet niet van plan is om het kinderpardon te verruimen. Hij noemde het Nederlandse asielbeleid toen streng en rechtvaardig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl