NOS NieuwsAangepast

Armeense tieners Lili en Howick zijn terecht en mogen blijven

De Armeense tieners Lili (12) en Howick (13) zijn terecht, korte tijd nadat bekend was geworden dat ze in Nederland mogen blijven. Staatssecretaris Harbers (VVD) gebruikte vanmiddag zijn discretionaire bevoegdheid om van de regels af te wijken, zodat de kinderen niet worden uitgezet naar Armenië.

De twee verdwenen vannacht uit het huis van hun "grootouders" in Wijchen. Eerder werd nog gesproken van een pleeggezin. Het woord grootouders was tot nu toe niet gevallen, maar de politie wil daar verder niets over kwijt.

'Rust is nu het belangrijkste'

De kinderen zouden vandaag worden uitgezet. Ze zijn vanmiddag door agenten in goede gezondheid gevonden in Wijchen. Ze zijn gehoord om erachter te komen of er "tijdens hun vermissing strafbare feiten met hen zijn gebeurd".

Volgens hun advocaat is de opa van Howick en Lili nu bij de kinderen. Die zijn ontzettend blij, laten ze weten. Volgens hun familie is nu het belangrijkste dat de twee rust krijgen.

Met name de afgelopen week verhardden de standpunten zich en waren er iedere dag ontwikkelingen:

Hard beleid of hand over het hart? De week van Lili en Howick

Actuele ontwikkelingen

Harbers zei gisteren nog dat de twee zouden worden uitgezet. Hij zag toen geen reden om dat te veranderen. Ook premier Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie dat er geen uitzondering gemaakt zou worden omdat anders het draagvlak voor het asielbeleid verdwijnt. Vanmiddag werd dat dus toch anders.

"In de zaak van de kinderen Lily en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd", aldus het ministerie.

"Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn."

Geen uitzondering maken

Vandaag riep de politie de hulp in van burgers bij de zoektocht naar de kinderen. Dat leidde tot veel verontwaardiging op sociale media. Peter R. de Vries twitterde: "Alsof ze in handen van justitie beter af zijn. Wat een gotspe!! Ze mogen bij mij onderduiken, iedereen die hen aangeeft is een NSB'er."

De kinderen en hun moeder hebben jaren geprocedeerd om hier te mogen blijven. Vorige maand oordeelde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, definitief dat de kinderen konden worden uitgezet naar Armenië. Hun moeder was vorig jaar al naar dat land vertrokken.

Of de beslissing dat de kinderen mogen blijven ook betekent dat de moeder naar Nederland kan terugkeren, is niet duidelijk.

Naar procedures kijken

De organisatie Defence for Children is blij met het besluit van de staatssecretaris, maar vindt het wel erg om te zien wat er voor nodig is. "Het laat zien dat kinderrechten in Nederland niet gegarandeerd zijn en mensen enorm moeten strijden om de politiek in beweging te krijgen. Daar moet echt wat aan te gedaan worden", zegt een woordvoerder.

Defence for Children pleit ervoor goed naar de procedures te kijken om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer is ongelooflijk blij, "niet alleen voor Howick en Lili, die hier in Nederland thuishoren, maar ook voor Nederland. De kinderrechten en het welzijn van kinderen hebben uiteindelijk overwonnen."

Kalverboer pleit voor een beter terugkeerbeleid, met korte procedures en een goede voorbereiding op terugkeer. "Laten we er samen voor zorgen dat kinderen zoals Howick en Lili niet langer jarenlang in onzekerheid hoeven te leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl