Advocaat van Howick en Lili kan niets meer voor ze doen
NOS Nieuws

Howick en Lili vermist, weggelopen bij pleeggezin

Howick en Lili, de kinderen die vandaag zouden worden uitgezet naar Armenië, worden vermist. Ze zijn vannacht bij hun pleeggezin weggelopen. Waar ze nu zijn, is niet bekend. Dat bevestigt het ministerie van Justitie tegenover de NOS. De politie is naar de kinderen op zoek.

Voogdij-instelling Nidos was verantwoordelijk voor de uitzetting van de kinderen. Gisteravond was er nog een Nidos-medewerker in het huis van het pleeggezin. "Een detentiecentrum is geen geschikte plek voor kinderen. Daarom hebben we gekozen voor deze constructie", laat de organisatie weten. Toch konden de kinderen onder toezicht van de Nidos-medewerker weglopen. Het Nidos onderzoekt hoe dat heeft kunnen gebeuren.

De zaak zorgde voor veel beroering sinds de Raad van State eind vorige maand definitief oordeelde dat de twee niet in Nederland konden blijven. Howick (13) en Lili (12) kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland. Ze zijn in Rusland geboren, groeiden op in Den Haag en zijn nog nooit in Armenië geweest. Ook spreken ze de taal niet.

Sinds hun aankomst in Nederland poogde het gezin zonder succes asiel te krijgen. Hun moeder werd vorig jaar al uitgezet naar Armenië.

Uiterste poging

Gisteren waagde advocaat Flip Schüller namens de kinderen nog een laatste poging om uitzetting van de tieners te voorkomen. Hij vroeg om een voorlopige voorziening voor de kinderen, omdat het niet goed zou gaan met de moeder.

De rechter ging daar niet in mee. Volgens hem was er geen officiële diagnose gesteld en moest er langdurig onderzoek worden gedaan om vast te stellen hoe de moeder eraan toe is. Verder zei hij dat er afspraken waren gemaakt over onderdak, scholing en financiële ondersteuning voor de kinderen.

Eerder liet ook al het kabinet weten vast te houden aan de uitzetting van de kinderen. Staatssecretaris Harbers zei dat de zaak acht keer juridisch is beoordeeld en dat de uitkomst steeds was: Armenië is een veilig land. Premier Rutte ging gisteren na afloop van de ministerraad kort in op de zaak. "We moeten streng zijn", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl