Reuters | Bewerking: NOS

Wekdienst 5/12: afscheid Bush en valt het Belgische kabinet?

time icon

Goedemorgen! In Washington nemen de huidige president en alle nog levende oud-presidenten afscheid van George Bush senior. En in de rechtbank in Amsterdam is de eerste zitting in de zaak tegen de Pakistaan die Wilders wilde vermoorden vanwege een Mohammed-cartoonwedstrijd.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van woensdag 5 december.

In het noordoosten is het vanochtend nog koud en kan de zon even schijnen. In het zuiden begint de dag bewolkt, maar is het iets minder koud. Later op de dag verspreidt die bewolking zich over het hele land en kan het ook gaan regenen. Het wordt 6 graden in Groningen en 10 graden in Zeeland. Vanavond loopt de temperatuur iets verder op.

NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam is de eerste zitting in de zaak tegen de man uit Pakistan die deze zomer een aanslag wilde plegen op Geert Wilders. De reden was de cartoonwedstrijd die de PVV-leider had georganiseerd over de profeet Mohammed.
  • In Washington wordt afscheid genomen van de overleden oud-president George Bush senior. Onder anderen president Trump, alle voormalige presidenten en bondskanselier Merkel zijn bij de uitvaartdienst aanwezig. Bush senior wordt morgen in besloten kring begraven in Houston, Texas.
  • In de Belgische politiek wordt verder gepraat over het migratiepact van Marrakesh. Daarover is onenigheid ontstaan binnen de regering en er lijkt te worden afgestevend op een kabinetscrisis.

Wat heb je gemist?

Michael Flynn, de voormalig nationale veiligheidsadviseur van president Trump, verdient geen of een milde gevangenisstraf vanwege zijn hulp aan het Rusland-onderzoek. Dat schrijft het team van speciaal aanklager Robert Mueller aan de rechtbank in Washington D.C.

Flynn heeft "aanzienlijke hulp" gegeven in een reeks lopende onderzoeken, stelt het Mueller-team in een vrijgegeven rechtbankdocument.

Michael Flynn Reuters

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Het is een doorn in het oog van alle Nederlanders die weleens met de auto naar Berlijn of verder naar het oosten gaan: de Baustelle bij Bad Oeynhausen. Al meer dan tien jaar wordt bij die stad gewerkt aan een rondweg, die de A2 naar Berlijn en de A30 richting Nederland met elkaar verbindt. Morgen wordt het nieuwe stuk snelweg officieel geopend.

Het oponthoud bij Bad Oeynhausen is geen uitzondering in Duitsland. Correspondent Kees van Dam legt uit hoe het komt dat er in Duitsland zo veel aan de weg wordt gewerkt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Al die werkzaamheden in Duitsland, hoe komt dat toch?

Fijne dag! En alvast een fijne Pakjesavond!

STER Reclame