NOS | ANP

Wekdienst 30/11: hoger beroep zaak-Wilders en G20-top

time icon

Goedemorgen! Vandaag begint het hoger beroep in de zaak rond de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Geert Wilders. In Argentinië praten de leiders van de 20 grootste economieën tijdens de G20-top.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van 30 november.

De dag begint bewolkt met in het westen nog een enkele bui. Overdag is er ruimte voor de zon en het blijft op veel plaatsen droog. In het westelijk kustgebied kunnen vooral later op de dag opnieuw wat buien vallen. Het blijft zacht met maxima rond 11 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Voor de tweede keer start vandaag het hoger beroep in de 'minder Marokkanen'-zaak tegen Geert Wilders. De PVV-leider werd in 2016 schuldig verklaard aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Dit voorjaar strandde het eerste hoger beroep na een succesvolle wraking van het hof door Wilders' advocaten.
  • In Argentinië begint de G20-top voor de 20 grootste economieën. President Trump en zijn Chinese collega Xi zullen in gesprek gaan over hun handelsconflict.
  • De zeven verdachten van de grote diamantroof op Schiphol in 2005 krijgen vandaag de strafeis van het Openbaar Ministerie te horen. De verdachten zouden indertijd voor 75 miljoen aan diamanten hebben buitgemaakt. Een deel van de buit is altijd spoorloos gebleven.

Wat heb je gemist?

De Nederlandse schaatsbond heeft in 1985 het bericht van de diefstal van een kistje met urinemonsters van Yvonne van Gennip en Ria Visser in de doofpot gestopt. De urine werd afgenomen na het EK in Groningen, waar Van Gennip en Visser verrassend de DDR-rijdsters versloegen.

Andere Tijden Sport en de Volkskrant onthullen nu hoe destijds grote paniek ontstond en wie vermoedelijk achter de diefstal zat: toenmalig KNSB-arts Rob Pluijmers, een van de eerste sportartsen van Nederland.

De uitzending van Andere Tijden Sport is vanavond om 20.35 uur te zien op NPO 1. Ook kan de aflevering bekeken worden via NPO Start. In de Volkskrant van 30 november verschijnt een uitgebreid verhaal waarin de gebeurtenissen rond het EK van 1985 worden gereconstrueerd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Angela Merkel is (weer) te laat door pech met het Duitse regeringsvliegtuig. De bondskanselier zou afreizen naar de G20-top in Argentinië, maar moest kort na opstijgen alweer landen. Er waren technische problemen, waardoor het vliegtuig in Keulen weer landde.

Dit is de zoveelste keer dat Duitse politici door de 'Konrad Adenauer', zoals het regeringstoestel heet, in de steek gelaten worden. De Duitse president Steinmeier had vorige week onderweg naar Zuid-Afrika ook al vertraging door een defect. Toen hij minister van Buitenlandse Zaken was had hij ook geregeld pech met het toestel.

Vorige maand was minister Scholz van Financiën ook al de dupe. Toen hadden knaagdieren op Bali de kabels in het vliegtuig doorgebeten. De reparatie duurde vijf dagen, Scholz en zijn team moesten met een lijnvlucht naar huis.

Het Duitse regeringsvliegtuig "Konrad Adenauer". AFP

Fijne dag!

STER Reclame