Geert Wilders bij het begin van de zitting gisteren.
NOS NieuwsAangepast

Rechters in proces-Wilders worden vervangen

De rechters in de 'minder Marokkanen'-zaak van Geert Wilders worden vervangen door nieuwe. De wrakingskamer van het gerechtshof in Den Haag heeft het wrakingsverzoek van de PVV-leider toegewezen.

Wilders wraakte de drie rechters gisteren, nadat zijn verzoeken voor extra onderzoek waren afgewezen. Zo wilde het hof geen onderzoek doen naar het besluit van het Openbaar Ministerie om D66-leider Alexander Pechtold niet te vervolgen voor een uitspraak over Russen.

Het hof dat gisteren de onderzoekswensen van de advocaten van Wilders afwees, heeft dat volgens de wrakingskamer niet goed onderbouwd. "Daarmee is sprake van een onbegrijpelijke beslissing", oordeelt de wrakingskamer. De vrees van Wilders dat de Haagse raadsheren vooringenomen zijn is volgens de wrakingskamer dan ook gerechtvaardigd.

Het hof noemt de motivering van de strafkamer "te summier" en "onbegrijpelijk".

Gerechtshof Den Haag kent wrakingsverzoek Wilders toe

De wrakingskamer stelt dat op voorhand niet uitgesloten kan worden dat er in elk geval zekere parallellen bestaan tussen de uitlatingen van Wilders en Pechtold.

Vertraging

Wilders was bang dat zijn rechters vooringenomen waren en dat hij geen eerlijk proces zal krijgen. Wilders' advocaat Knoops sloot zich daarbij aan. "Alles, maar dan ook alles wordt afgewezen wat redelijk is." Hij noemde de stukken uit de zaak-Pechtold essentieel voor de verdediging van Wilders en het besluit van het hof niet acceptabel. "Wij kunnen geen verweer voeren op deze manier."

Knoops wilde onder andere de aangevers en een rechtsgeleerde hierover ondervragen om zo bewijs te verzamelen voor zijn stelling dat het OM willekeurig is. Volgens Knoops wordt Wilders vervolgd en Pechtold niet terwijl de uitspraken vergelijkbaar zijn.

Wanneer de zaak kan worden voortgezet, is niet bekend. Er moeten nieuwe raadsheren worden benoemd die zich in het dossier moeten inlezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl