NOS Nieuws

Twitteralternatief Gab offline na antisemitische aanslag

Het socialemediaplatform Gab.com is offline na de aanslag op een synagoge in Pittsburgh. Dienstverleners willen er niks meer mee te maken hebben omdat het de schutter een platform bood voor haatzaaiende berichten.

De 46-jarige terrorist Robert Bowers tierde op Gab over Joden en immigranten. Kort voordat hij het vuur opende in de synagoge schreef hij nog "Ik kan niet stilzitten en mijn mensen afgeslacht zien worden. Beeldvorming kan me wat, ik val aan."

De totale vrijheid van meningsuiting op het medium maakte het platform populair voor mensen die te extreem zijn voor Twitter. Onder hen zijn mediapersoonlijkheden die populair zijn in de extreemrechtse alt-right hoek, zoals Alex Jones en Milo Yiannopoulos, die van Twitter werden verbannen.

Samenzwering

Gab schrijft nu dat meerdere webhosts en betaaldiensten niet meer willen samenwerken met de website. Het spreekt van "een samenzwering van tech-reuzen".

"Gab.com wordt aangevallen", schrijft het bedrijf, dat de aanslag in Pittsburgh "een vreselijke gruweldaad" noemt. "De media besmeuren ons omdat we de vrijheid van meningsuiting en persoonlijke vrijheid verdedigen. Gab zal blijven vechten voor het fundamentele mensenrecht om vrij te kunnen spreken."

Haat en geweld

Betaaldienst PayPal was gisteren het eerste bedrijf dat de samenwerking met Gab opzegde. Het bedrijf zegt dat Gab "haat, geweld en discriminerende onverdraagzaamheid toestaat".

Kort daarna volgde ook de webhost van Gab, GoDaddy. Volgens dat bedrijf overtreedt Gab de regels door "geweld tegen personen te steunen en aan te jagen". Ook Facebook denkt erover na of het bedrijf nog wel een pagina mag houden.

Volgens Gab wordt het platform inmiddels systematisch buitengesloten. Het bedrijf zegt eraan te werken snel weer online te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl