NOS NieuwsAangepast

Man opent vuur in synagoge Pittsburgh, zeker elf doden

Bij een schietpartij in een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh zijn elf doden gevallen. Er zijn ook zes gewonden, onder wie vier politieagenten.

De schutter is aangehouden. Volgens president Trump had hij een antisemitisch motief. Amerikaanse media melden dat het gaat om een witte man van 46, die leuzen riep die gericht waren tegen Joden. Hij raakte zelf gewond in een vuurgevecht met de politie en heeft zich overgegeven.

De politie zegt dat het er gruwelijk aan toeging. Een politieagent noemde de schietpartij op een persconferentie "het ergste dat hij ooit heeft meegemaakt".

Dit zijn de eerste beelden van de plek van de schietpartij:

Schietpartij in synagoge in Pittsburgh

Sabbat

Op zaterdag worden altijd sabbatdiensten gehouden in de Tree of Life-synagoge. Volgens persbureau AP was er een besnijdenis gaande, waarbij een pasgeboren baby ook zijn naam krijgt in het bijzijn van de geloofsgemeenschap.

President Trump heeft in een reactie gezegd dat hij verschrikkelijk baalt van alle haat in zijn land. "We moeten er iets aan doen." Met wapenwetgeving heeft de schietpartij volgens hem niets te maken.

Verder zei Trump dat er "een andere uitkomst was geweest" als er gewapende beveiligers in het gebouw waren. Wat hem betreft mogen dit soort misdaden sneller bestraft worden met de doodstraf.

'Antisemitische wreedheid'

Premier Netanyahu van Israël veroordeelt de aanslag in een videoboodschap op Twitter. "Wij staan achter de joodse gemeenschap in Pittsburgh", zegt hij. "We staan achter het Amerikaanse volk in de strijd tegen deze verschrikkelijke antisemitische wreedheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl