Bloemen bij de synagoge
NOS Nieuws

Steeds meer bekend over doden Pittsburgh: 'Ze zullen altijd in onze harten zijn'

Het jongste slachtoffer was 54 jaar oud, het oudste slachtoffer was 97. Bij de aanslag op de synagoge Tree of Life in Pittsburgh vielen gisteren elf doden, allemaal oudere gelovigen. Onder de slachtoffers waren een getrouwd stel en twee broers.

Via Amerikaanse media komt steeds meer naar buiten over de slachtoffers van de antisemitische aanval. Wie waren zij?

De meeste slachtoffers kwamen uit de wijk Squirrel Hill in Pittsburgh, de directe omgeving van de synagoge. Zo ook de broers Cecil (59) en David Rosenthal (54). Volgens Suzan Hauptman, een vaste bezoeker van de synagoge, zaten de broers bij diensten altijd achterin. "Ze begroetten iedereen", vertelt Hauptman bij CNN. "Het waren net ambassadeurs, omdat ze er gewoon altijd waren. En ze zullen ook altijd in onze harten zijn."

De broers hadden het fragiele X-syndroom, een genetische aandoening die vaak resulteert in een matige verstandelijke beperking. Achieva, een organisatie voor verstandelijk gehandicapten in Pittsburgh, zegt in reactie op hun dood dat ze hielden van het leven en van de mensen om hen heen, "De lach van Cecil werkte aanstekelijk. David was zo beleefd. Samen zorgden ze voor elkaar. Ze waren onafscheidelijk."

Hauptman kende ook slachtoffer Jerry Rabinowitz (66): hij was haar huisarts. "Hij was een grappige man, en altijd toegankelijk als ik een vraag had over mijn gezondheid. Hij stelde me altijd gerust", vertelt ze. "Hij hoorde bij de familie. Dr. Jerry was gewoon iemand waarbij je ogen oplichtten als je hem zag."

Daniel Stein (71) woonde ook in de buurt van de synagoge. Hij was net opa geworden en elke zaterdag te vinden in het joodse gebedshuis. "Hij wilde altijd iedereen helpen", zegt zijn neef tegen The Sun. "Iedereen vond hem aardig en hij had echt een droog gevoel voor humor."

Daniel Stein

Het op een na oudste slachtoffer, de 88-jarige Melvin Wax, stond bij mensen die hem kenden bekend om zijn stiptheid. Hij was altijd de eerste die aanwezig was in de synagoge en de laatste die vertrok. Mensen die hem kenden, beschreven de voormalige accountant als "ontzettend gul". "Aan het einde van een dienst vertelde hij altijd grappen. Meestal waren het geen vieze grappen. Meestal dan. Niet altijd", zegt Myron Snider, een bezoeker van de synagoge, tegen The Sun.

Crowdfundingsactie

De andere slachtoffers zijn Joyce Feinberg (75), Irvin Younger (69), Rose Mallinger (97), het echtpaar Bernice (84) en Sylvan Simon (86) en Richard Gottfried (65). Over hen is vooralsnog minder bekend.

Voor de nabestaanden van de elf slachtoffers zijn inmiddels meerdere crowdfundingsacties opgezet. Bij een is er al bijna 400.000 dollar opgehaald, bij een andere, georganiseerd door de islamitische organisatie Muslims Unite, al bijna 70.000 dollar.

In Pittsburgh en Washington D.C. kwamen mensen samen om de slachtoffers van de aanslag te herdenken:

Duizenden mensen in Pittsburgh herdenken de slachtoffers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl