Trump omarmt een rabbijn bij zijn toespraak
NOS NieuwsAangepast

Trump veroordeelt antisemitische aanslag, schutter aangeklaagd

Een gestoorde massamoord, zo noemt president Trump de schietpartij in een synagoge in Pittsburgh. Daarbij zijn in ieder geval elf doden gevallen en zes gewonden.

De Amerikaanse president sprak over de aanslag op een persconferentie in Indianapolis, waar hij een bijeenkomst met boeren had bijgewoond. De schietpartij was volgens hem "het pure kwaad". Later zei hij dat hij zal afreizen naar Pittsburgh, wanneer zei hij niet.

Trump noemde het moeilijk te geloven dat het heeft kunnen gebeuren:

Trump: deze valse massamoord is het pure kwaad

Op Twitter sprak Trump van een aanslag op de mensheid. "We zullen allemaal moeten samenwerken om de wereld te ontdoen van het gif van antisemitisme. We moeten samenwerken om de haat te overwinnen."

Trump zei al snel na de aanslag dat er "een andere uitkomst" was geweest als er bewapende beveiligers waren geweest in de synagoge. Zijn voorganger, president Obama, liet op Twitter juist weten dat het moeilijker moet worden voor kwaadwillenden om aan een wapen te komen.

De burgemeester van Pittsburgh, de Democraat Bill Peduto, zei tegen de Israëlische krant Haaretz dat het verkeerd is om een land te hebben waar elke kerk, synagoge en moskee wordt beveiligd door bewapende beveiligers. "Ik pak liever de oorzaak aan die heeft geleid tot dit incident."

Doodstraf

De 46-jarige dader is opgepakt door de politie. Volgens Amerikaanse media is hij een verklaard antisemiet, die zich bijvoorbeeld op sociale media extreem negatief uitliet over Joden. Tijdens zijn daad zou hij antisemitische leuzen hebben geroepen.

Dit zijn de eerste beelden van de plek van de schietpartij:

Schietpartij in synagoge in Pittsburgh

Minister van Justitie Jeff Sessions zegt dat de dader vervolgd zal worden voor onder meer een hate crime, waarbij sprake is van racisme en discriminatie. Volgens Sessions kan een veroordeling uitdraaien op de doodstraf. "Haat en geweld op basis van religie mogen geen plaats hebben in onze samenleving."

De schutter is inmiddels aangeklaagd voor 29 strafbare feiten. "Zijn daden zijn de ergste die de mensheid kan overkomen", zei de aanklager in Pennsylvania.

Ook internationaal is geschokt gereageerd op de aanslag in Pittsburgh. Bondskanselier Merkel liet weten te treuren om de doden, slachtoffers van "blinde antisemitische haat". "We moeten allemaal vastberaden zijn in de strijd tegen antisemitisme, overal." Ook de Franse president veroordeelde de "gruwelijke antisemitische daad".

De Turkse president Erdogan veroordeelde de aanslag op de synagoge eveneens en condoleerde de nabestaanden op Twitter. Turkije keurt elke vorm van terrorisme af, waar ook ter wereld, schrijft Erdogan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl