Waarom greep Twitter niet in bij dreigtweets van bomverdachte?
De man die ervan wordt verdacht dat hij bompakketjes stuurde naar Amerikaanse politici en andere prominenten, heeft eerder al bedreigingen verstuurd via Twitter. Toch verwijderde het sociale medium zijn Twitter-account niet. En dat terwijl Twitter constant herhaalt dat het hard optreedt tegen gebruikers die haat verspreiden via het netwerk.
"Dat werkt blijkbaar niet", reageert NOS-techredacteur Nando Kasteleijn. "Ze beloven er iets aan te doen. Maar keer op keer is er een nieuwsaanleiding nodig voordat Twitter ingrijpt."
Bekenden van bomverdachte Cesar Soyac zeggen in Amerikaanse media dat hij geobsedeerd is door complottheorieën en tegenstanders van de Amerikaanse president Trump. Hij spuwde zijn gal voornamelijk via Twitter. In zijn berichten uitte hij ook bedreigingen, maar zijn account werd niet verwijderd.
Laagdrempelig
Kasteleijn vermoedt dat Twitter moeite heeft om de miljoenen tweets die iedere dag worden verstuurd, te monitoren. Nog steeds zijn er berichten te vinden die opruiend zijn, haat verspreiden of waarin mensen worden bedreigd. Hij denkt dat kwaadwillenden voor Twitter kiezen omdat het laagdrempelig is. "Je kan anoniem blijven. Daarbij heeft Twitter de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan. Dat is blijkbaar aantrekkelijk."
Maar met die dreigtweets zit Twitter in zijn maag. "Zowel Facebook als Twitter heeft er last van", zegt Kasteleijn. "Maar het lijkt erop dat Facebook er meer geld en mankracht in steekt om de berichten te verwijderen."
Mijn leven bedreigen is een slecht idee.
Een van de mensen die een dreigement via Twitter ontving van de bomverdachte is politiek analist Rochelle Ritchie. Daarin dreigde hij haar te ontvoeren en te laten verdwijnen in de Everglades, een moerasgebied in het zuiden van Florida.
Tegen Amerikaanse media zegt Ritchie dat ze wel vaker is bedreigd op Twitter, maar dat daar niets mee werd gedaan. "Of het nou iemand is die mij uitschold met het n-woord of mij een bitch noemde, ik liet dat van mij afglijden." Deze keer was het anders, zegt ze. "Dus antwoordde ik hem: 'Mijn leven bedreigen is een slecht idee'."
Vervolgens diende ze een klacht in bij Twitter. Zij hoopte dat door de melding Sayocs account, met de naam @hardrock2016, afgesloten zou worden. Dat gebeurde toen niet, en daar herinnert Ritchie het bedrijf nu aan. "Hey Twitter, herinneren jullie nog dat ik die man had aangegeven die na mijn optreden bij Fox News dreigementen stuurde? En jullie een reactie stuurden dat de dreiging niet serieus genoeg was? Nou raad eens: dit is de kerel die bommen verstuurde naar belangrijke politici."
Twitter geeft toe dat er een fout is gemaakt. "De tweet heeft overduidelijk onze regels geschonden en moest verwijderd worden. Die fout spijt ons ten zeerste." Inmiddels is het account van Sayoc verwijderd.