'Bomverdachte was anti-alles'
De 56-jarige man die is opgepakt omdat hij bompakketten zou hebben gestuurd naar Trump-critici, was geobsedeerd door complottheorieën en tegenstanders van de Amerikaanse president. Op sociale media en met posters op het busje waarin hij leefde, uitte hij zijn haat tegen hen.
Cesar Sayoc werd gisteren opgepakt in de Amerikaanse staat Florida. De politie was hem op het spoor gekomen doordat zijn vingerafdruk en dna-materiaal op een van de bompakketten waren gevonden. Die gegevens waren beschikbaar, doordat hij een lang strafblad heeft.
Sayoc was eerder veroordeeld voor diefstal, fraude en mishandeling. Ook had hij een voorwaardelijke straf gekregen nadat hij in 2002 had gedreigd een elektriciteitsbedrijf op te blazen omdat hij afgesloten zou worden.
Al jaren wordt Sayoc, amateurbodybuilder en oud-stripper, achtervolgd door geldproblemen. Hij werd in 2009 uit zijn huis gezet en trok bij zijn moeder in. In 2012 bleek dat ze allebei hun schulden niet meer konden betalen. De afgelopen tijd woonde Sayoc in zijn busje.
Die Dodge Ram uit 2002 had hij zo volgeplakt met onsamenhangende boodschappen over de Amerikaanse politiek, dat The New York Times het voertuig omschreef als "Facebook op wielen". Hij sprak ermee zijn steun uit aan president Trump, leverde kritiek op CNN en plaatste afbeeldingen met viziers gericht op Trump-critici als Barack Obama, Hillary Clinton en documentairemaker Michael Moore.
Op het busje waren ook slogans terug te vinden over de Black Lives Matter-beweging, de beschuldigingen over verdwenen e-mails van Clinton en de campagneslogan van Trump om "het moeras droog te leggen" in de Amerikaanse politiek.
"Dit is een verwarde man die moeite heeft zijn emoties in toom te houden", meent een advocaat die hem in het verleden bijstond. "Deze kerel is gestoord", zegt een neef onomwonden.
De opkomst van Trump lijkt Sayoc bijzonder te hebben aangesproken. Hij liet zich het verkiezingsjaar 2016 inschrijven als Republikein en bezocht enthousiast campagnebijeenkomsten. Ook twitterde hij uitgesproken rancuneus over politieke onderwerpen en stuurde hij rechtse memes door.
"Ik kijk geen CNN, want ik eet ook niet uit het toilet", twitterde hij. "We zullen je snel zien", schreef hij dreigend aan oud-vicepresident Biden. Ook deed hij actief mee aan een ongefundeerde lastercampagne tegen een slachtoffer van een schietpartij op een school. Op het account, dat inmiddels uit de lucht is gehaald, postte hij ook geregeld foto's waarop hij naar de conservatieve zender Fox News kijkt.
Politiek analist Rochelle Ritchie meldde dat de terrorismeverdachte haar via Twitter bedreigde na een gesprek op Fox. Hij liet doorschemeren haar te zullen ontvoeren en laten verdwijnen in de Everglades. Ritchie is teleurgesteld over hoe Twitter reageerde op haar waarschuwing: het account en het bericht bleven ongemoeid.
"Jullie stuurden een onzinreactie dat het niet ernstig genoeg was", schrijft Ritchie nu aan Twitter. "En raad eens: dit is de kerel die bommen verstuurde naar belangrijke politici."
Twitter geeft toe dat er een fout is gemaakt en biedt excuses aan. "Deze tweet was in strijd met onze regels en had verwijderd moeten worden."
Sayocs baas bij de Ultra Gentlemen's club in West Palm Beach zegt dat er op zijn werk nooit problemen waren. "Ik ben geschokt en kan het niet geloven", zegt ze over de uitsmijter en dj bij haar stripclub. "Hij had het nooit over politiek. Het is in een bar ook niet slim om over politiek of religie te praten."
Een andere oud-manager van Sayoc bij een pizzarestaurant zegt juist het tegenovergestelde. "Hij was een echte racist. Hij was verachtelijk. Anti-alles."
De manager van de pizzeria kreeg van Sayoc te horen dat ze "in de hel zou branden" omdat ze lesbisch is. De manager van de stripclub had geen slechte ervaringen met hem, en vond hem "professioneel, maar ook heel grappig":