Dit pakket werd bij CNN bezorgd Reuters

De verdachte pakketjes die de afgelopen dagen werden onderschept in de Verenigde Staten, bevatten allemaal explosief materiaal. Of ze ook konden ontploffen als de pakjes werden opengemaakt, wordt nog onderzocht. Dat heeft FBI-directeur Wray bekendgemaakt. "Dit waren geen nepbommen", zei hij op een persconferentie.

Volgens hem zijn dertien pakjes onderschept en zijn er mogelijk meer in omloop. Ze waren geadresseerd aan prominente Trump-critici. Zo werden er pakjes gevonden die waren geadresseerd aan oud-president Obama, voormalig presidentskandidaat van de Democraten Hillary Clinton en televisienetwerk CNN.

Een verdachte werd eerder vandaag opgepakt in de buurt van Miami, de 56-jarige Cesar Sayoc. Volgens Wray waren een vingerafdruk en mogelijk dna-materiaal van hem gevonden op een postpakket dat naar een Congreslid was gestuurd. De FBI sluit niet uit dat er meer verdachten worden opgepakt.

Cesar Sayoc politie

Minister Sessions van Justitie zei dat Sayoc van vijf misdaden wordt beschuldigd, waaronder het bedreigen van een oud-president en het versturen van explosieven. Bij een veroordeling kan hij maximaal 48 jaar cel krijgen. "Zulke wetteloosheid tolereren wij niet, en politiek geweld al helemaal niet", zei Sessions.

President Trump noemde het versturen van de bompakketjes eerder op de dag verachtelijk. "Het hoort niet thuis in ons land", zei hij. "Politiek geweld kunnen we nooit toestaan in de VS. En ik doe er alles aan om het tegen te gaan."

Stickers

Over een motief is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat Sayoc grote bewondering heeft voor president Trump. Zo was zijn busje beplakt met stickers van de president. Ook waren er afbeeldingen te zien met de tekst "CNN Sucks" en eentje met een vizier gericht op het hoofd van Hillary Clinton.

Sayoc heeft een crimineel verleden en werd meerdere keren opgepakt. Een keer werd hij verdacht van het dreigen met een bom.

STER reclame