Een agent bij het kantoor van CNN waar een bompakket werd bezorgd
NOS Nieuws

'Tenzij afzender bommen bijzonder slim is, zullen ze hem vinden'

Voor de derde keer dit jaar zijn de Verenigde Staten opgeschrikt door een serie bompakketten. De afgelopen dagen kregen uitgesproken tegenstanders van president Trump explosieve post. De bommen gingen niet af en niemand raakte gewond.

De opsporingsdiensten zijn onder leiding van de FBI druk bezig om de afzender(s) te achterhalen. De recente ervaring leert dat dit binnen enkele dagen resultaat kan opleveren.

Wartaal

Afgelopen maart werd een 43-jarige Amerikaan aangehouden binnen iets meer dan een etmaal nadat verdachte pakketten waren afgeleverd bij militaire bases, de CIA en de FBI. Thanh Cong Phan werd achterhaald door de briefjes die hij in de pakketten zou hebben gestopt. Ze stonden vol wartaal en leken op brieven die hij eerder aan het leger had gestuurd.

Maar dat was niet het enige. De FBI herleidde een pakket naar een postagentschap in de buurt van Seattle. Op bewakingsbeelden was Phan duidelijk te zien, stelt het Openbaar Ministerie in de aanklacht.

Na psychiatrisch onderzoek bleek de man te lijden aan schizofrenie. Hij stuurde in totaal achttien pakketten met daarin een flesje met kruit en een lont. Geen enkele bom ontplofte en niemand raakte gewond.

Pruik en handschoenen

Eerder die maand ging dat in Austin even anders. In de Texaanse hoofdstad ontploften in een paar weken verschillende bompakketten op straat. Daarbij kwamen twee mensen om het leven en raakten vier mensen gewond.

De dader was de 23-jarige Mark Anthony Conditt. Ook in dit geval waren bewakingsbeelden doorslaggevend in het opsporen van de bommenlegger.

Conditt ging na zijn 'straatbommen' namelijk over tot postexplosieven. Met een blonde pruik op en roze werkhandschoenen aan leverde hij twee van zijn bompakketten in op een FedEx-kantoor bij Austin. Die handschoenen bleken alleen bij bouwmarkt Home Depot te koop. Nadat rechercheurs uren aan beeldmateriaal uit de filialen in de buurt hadden doorgespit, was er een match.

Conditt levert een pakket af

Op de beelden was ook te zien dat de man bij het postkantoor wegreed in een Ford pick-uptruck. Conditt bleek zo'n auto te bezitten.

Toen de politie hem bij zijn hotel in Austin wilde arresteren, vluchtte hij weg. Na een korte achtervolging blies hij zichzelf in zijn auto op. In een videoboodschap vertelde hij hoe hij de bommen had gemaakt, maar gaf hij geen motief voor zijn daad.

Al met al kan de indruk ontstaan dat bompakketten in de Verenigde Staten schering en inslag zijn. Dat is niet zo: de inspectiedienst van de Amerikaanse posterijen noemt het zeer zeldzame gebeurtenissen. Gemiddeld worden jaarlijks zestien bommen ontdekt op een totaal van meer dan 170 miljard poststukken.

Toch komt het blijkbaar wel weer zo vaak voor dat de overheid een tienpuntenplan online heeft gezet hoe je verdachte post kunt herkennen. Als het pakket een afwijkende vorm heeft of als er veel plakband of frankering is gebruikt, is dat al verdacht. Ook een vreemde geur of een verkeerd adres wijzen op een mogelijke bom- of poederbrief.

Hoe herken je een verdacht pakketje?

Dat laatste is precies wat er aan de hand is met het enige pakket waarvan foto's beschikbaar zijn. Op het poststuk dat aan oud-CIA-baas John Brennan was gestuurd op het adres van CNN staan zeker vier schrijffouten.

Zo zijn onder meer de namen van de genoemde afzender Debbie Wasserman Schultz (mist een c) en Brennan (mist een n) verkeerd geschreven.

Op de adresstickers staan zeker vier schrijffouten

Opsporingsdeskundigen zeggen in Amerikaanse media dat het ook nu een kwestie van tijd is voordat de afzender wordt achterhaald. Allereerst zullen rechercheurs bekijken welke route de bompakketten hebben afgelegd, waarna ze opnieuw aan de hand van bewakingsbeelden mogelijke verdachten zullen identificeren.

Daarnaast worden de pakketten onderzocht op vingerafdrukken, dna en andere sporen. Dat er geen enkele bom is ontploft, is daarbij een voordeel. Veel sporen zijn bewaard gebleven. Ook wordt gekeken naar mensen die eerder bedreigende taal hebben geuit tegen Democratische kopstukken.

"Er is zo veel bewijs voorhanden", zegt een explosievenexpert tegen persbureau AP. "Tenzij dit een bijzonder slim figuur is, zullen ze de dader vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl