Bij het restaurant van acteur Robert De Niro in New York werd een pakket bezorgd
NOS NieuwsAangepast

Inmiddels 10 bompakketten onderschept, critici Trump doelwit

Er zijn opnieuw op verschillende plaatsen in de VS bompakketten onderschept die waren gestuurd naar critici van president Trump. Aan Joe Biden, die vice-president was onder Trumps voorganger Obama, waren twee pakketjes gericht.

Ook was er een bompakket bestemd voor het restaurant van acteur Robert De Niro in New York. Dat heeft mogelijk te maken met recente opmerkingen in de talkshow van zijn collega Alec Baldwin. Daarbij haalde De Niro hard uit naar Trump-aanhangers.

"Die denken dat ze er iets mee bereiken als ze hem steunen, maar ze verkopen hun ziel aan de duivel. Het is beangstigend", zei De Niro. "Als Trump andere mensen losers noemt, heeft hij het eigenlijk over zichzelf. Hij is zó doorzichtig en projecteert zijn eigen zwaktes op anderen."

Het bompakket bestemd voor acteur-regisseur Robert De Niro wordt in een speciale bomauto, met een grote politie-escorte vervoerd door New York.

Bompakket voor acteur Robert de Niro onderschept

Behalve naar Biden werden ook twee bompakketten gestuurd aan het Democratische Congreslid Maxine Waters. Het aantal pakketjes komt daarmee op tien. Het is nog niet duidelijk of alle pakketten van dezelfde afzender(s) komen, maar de enveloppen zien er allemaal hetzelfde uit en er zit dezelfde pijpbom van ongeveer 15 centimeter in.

Postsorteercentrum

De pakketjes voor Biden en Waters werden gevonden voordat ze konden worden afgeleverd. Een pakketje voor Maxine Waters was gericht aan haar kantoor in Los Angeles en werd daar uit de post gehaald.

De andere pakketten werden ontdekt in postsorteercentra, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Alle poststukken worden in Amerika automatisch gefotografeerd en de laatste dagen zijn ze daar die foto's extra goed gaan bekijken. Zo konden de pakketten worden onderschept."

Van der Horst wijst erop dat de enveloppen en pijpbommen nog grondig worden onderzocht en dat nog niet vaststaat of het 'werkende' bommen met een ontstekingsmechanisme zijn. "Het kan ook zijn dat ze alleen maar bedoeld zijn om angst te zaaien. Geen van de pijpbommen is tot nu toe ontploft."

Soros, Clinton, Obama

Maandag werd de eerste bom gevonden in de post van de miljardair-filantroop George Soros. Het pakket werd gevonden in de postbus van zijn huis in de staat New York. Soros was op dat moment niet thuis.

Dinsdagavond en woensdagmorgen werden pakketten gevonden die bestemd waren voor oud-president Obama en oud-presidentskandidaat Hillary Clinton. Deze waren geadresseerd aan hun thuisadres, maar werden bij een routinecontrole door de veiligheidsdiensten gevonden.

Waar zijn de verdachte pakketjes aangetroffen?

CNN-kantoor

Gisteren kwamen er nog twee pakketjes bij. Eentje werd door een koerier afgeleverd bij het kantoor van CNN in New York. Het was gericht aan John Brennan. De oud-CIA-directeur duidt het nieuws op de zender, en is daarbij regelmatig kritisch op president Trump.

Het tweede pakket werd bezorgd bij het Democratisch Congreslid Debbie Wasserman Schultz in Florida, voormalig voorzitter van de Democratische Partij. Dit pakket was gericht aan Eric Holder, minister van Justitie onder Obama. Omdat er echter een verkeerd adres was gebruikt, was het teruggestuurd naar het opgegeven retouradres, dat van Wasserman Schultz. Ook op andere bompakketten stond zij als afzender.

Tot nu toe is dus geen van de bommen afgegaan en zijn er geen gewonden gevallen. In zeker een van de pakketjes zat gebroken glas, dat veel schade had kunnen veroorzaken als de bom was afgegaan. In de envelop die bij CNN werd afgeleverd, zat ook wit poeder, dat onderzocht wordt door de politie.

President Trump veroordeelde de verdachte pakketten tijdens een campagnebijeenkomst:

Trump: 'Dreigen met politiek geweld is aanval op onze democratie'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl