Bomverkenner bij het CNN-gebouw in New York
NOS NieuwsAangepast

Democraten, CNN ontvangen 'bompost'; burgemeester New York spreekt van terreurdaad

In post gericht aan de Amerikaanse oud-president Barack Obama en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zijn pakketten aangetroffen met daarin mogelijk explosieven.

Ook andere prominente Democratische politici en de nieuwszender CNN hebben soortgelijke pakketten ontvangen. Bij CNN ging het om een envelop met wit poeder en een pakket, dat na onderzoek een explosief bleek te zijn.

John Miller, chef contra-terrorisme van de New Yorkse politie, zei dat het ging om een zogenoemde pijpbom, ofwel een zelfgemaakt explosief in de vorm van een ijzeren of metalen buis die aan beide kanten is dichtgemaakt en is gevuld met explosief materiaal.

"Terreurdaad"

De post bij de nieuwszender was geadresseerd aan John Brennan, een uitgesproken Trump-criticus en tot vorig jaar nog directeur van de CIA. "Dit was een terreurdaad", zei de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio op een persconferentie over de bom bij CNN.

President Trump verzekerde de pers dat geen middel gespaard zal worden om de verzender(s) te achterhalen.

Clinton en Obama

Het pakket dat bedoeld was voor Hillary Clinton was gestuurd naar haar huis in een voorstad van New York. De post gericht aan Obama werd verstuurd naar zijn huis in Washington DC.

Vanmiddag werd het Time Warner Center in New York, de wolkenkrabber waarin onder meer de redactie van CNN is gehuisvest, ontruimd nadat de verdachte post was bezorgd. Het explosief is door specialisten verwijderd uit het gebouw.

In de uitzending van CNN was een alarm te horen, waarna de uitzending werd onderbroken:

CNN-redactie ontruimd na vondst verdacht pakketje

CNN meldde eerst dat er ook een verdacht pakket naar het Witte Huis was gestuurd. Dat werd later ontkend door de Secret Service.

Patroon

De New Yorkse gouverneur Cuomo wil niet uitsluiten dat er nog meer verdachte pakketten opduiken, omdat er een patroon zit in de personen die de pakketten ontvangen: het zijn voornamelijk prominente Democraten.

Zo onderzoekt de politie in de stad Sunrise (in Florida) een verdacht pakket dat bezorgd moest worden bij Congreslid en oud-voorzitter van de Democratische partij Debbie Wasserman Schultz.

Het pakketje voor Wasserman Schultz was volgens Amerikaanse media eigenlijk bedoeld voor Eric Holder, de politicus die onder Obama minister van Justitie was.

Ook Maxine Waters, Democraat en lid van het Huis van Afgevaardigden, zei dat haar kantoor in Washington verdachte post had ontvangen.

President Trump zei over de verdachte pakketten: "We willen de verantwoordelijken achter deze verachtelijke daad voor de rechter brengen."

Hij ging kort in op het gegeven dat alleen Democraten de post toegestuurd hebben gekregen: "In deze tijd moeten we eenheid uitstralen. Politiek geweld heeft geen plek in de Verenigde Staten. En die opvatting overstijgt de partijstandpunten. Wat er vanochtend is gebeurd, zullen we tot de bodem uitzoeken."

Hij liet verder weten dat de pakketten onderzocht worden door bomexperts.

De Amerikaanse inlichtingendienst Secret Service onderschepte de pakketjes richting Obama en Clinton. Volgens de dienst liepen de twee geen moment het risico de pakketjes daadwerkelijk te ontvangen, omdat alle post die aan hen is gericht wordt gecontroleerd.

Clinton bedankte de inlichtingendiensten in een toespraak voor het onderscheppen van het pakket en zei dat het verder goed met haar gaat. "Dit zijn moeilijke tijden, met diepe verdeeldheid", aldus Clinton.

De Secret Service is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de herkomst van de pakketjes waarbij "alle beschikbare middelen van de overheid, staat en lokale overheden benut zullen worden".

Ook bompost voor Soros

Maandag werd er ook al een soortgelijk verdacht pakket gevonden bij een huis van de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros in de staat New York.

Een medewerker van de miljardair vond het pakje in de brievenbus bij het huis. De 88-jarige miljardair was op dat moment niet thuis. De explosievenopruimingsdienst heeft het pakket verwijderd. Daarin bleek een explosief te zitten. De dienst heeft het pakket vervolgens gecontroleerd laten ontploffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl