Cesar Sayoc
NOS NieuwsAangepast

Man opgepakt voor pakketjes met explosieven in VS

De autoriteiten in de VS hebben iemand aangehouden vanwege de pakketjes met explosieven die zijn verstuurd naar hoogwaardigheidsbekleders. Volgens Amerikaanse media gaat het om de 56-jarige Cesar Sayoc, een man met een crimineel verleden.

Een dna-match zou tot de arrestatie hebben geleid. Die werd in de buurt van Miami verricht.

Trump: verdachte bompakketten aangehouden

Het is nog onduidelijk waarvan de man precies wordt verdacht. Een bron van persbureau Reuters zegt dat het gaat om de hoofdverdachte. Later vanavond houdt het ministerie van Justitie een persconferentie over de zaak.

Op tv-beelden is te zien dat overheidsfunctionarissen in de plaats Plantation een witte bus onderzochten. De ramen van de bus waren afgeplakt met stickers van onder meer president Trump. Ook had een sticker de tekst 'CNN Sucks'. De functionarissen bedekten de bus met een blauwe doek en hebben hem afgevoerd.

Ongelofelijk werk

President Trump bevestigde op een bijeenkomst in het Witte Huis de aanhouding, maar gaf daarbij verder geen details. "Dit soort acties is verachtelijk en hoort niet thuis in ons land", zei hij. "We zullen hem, haar, hen of wie het ook mogen zijn vervolgen. Politiek geweld kunnen we nooit toestaan in de VS. En ik doe er alles aan om het tegen te gaan."

Trump prees ook de Amerikaanse veiligheidsdiensten. "Zij hebben ongelofelijk werk verricht. En zo snel. Het was zoeken naar een speld in een hooiberg."

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris inspecteert de bus die vermoedelijk van de arrestant is

Volgens Amerikaanse media heeft de opgepakte verdachte een lang crimineel verleden. Hij zat de afgelopen jaren geregeld vast. Een van die keren werd hij verdacht van het dreigen met een bom. Volgens zijn LinkedIn-profiel is hij eigenaar van 'International Gold Productions' en werkt hij als promotor, boekingsagent en doet hij iets met "live entertainment".

Sayoc ging in 2012 failliet, blijkt uit rechtbankdocumenten. Hij woonde op dat moment met zijn moeder in Florida. Op dat moment had hij alleen een auto uit 2001 in bezit.

Twaalf

Eerder deze week kregen onder anderen oud-president Barack Obama, voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton en televisienetwerk CNN bompost. Ook vandaag werden verdachte pakketjes onderschept die waren bestemd voor prominenten.

CNN was nu weer een van de geadresseerden. Het pakketje werd onderschept bij een postkantoor in New York en was gericht aan CNN-analist James Clapper, de voormalige inlichtingendirecteur. Dat meldt de zender op gezag van een overheidsbron.

Een ander pakje was bestemd voor de Democratische senator Cory Booker. Dat werd gevonden in een distributiecentrum nabij Miami. Ook werd een pakje onderschept dat was bestemd voor miljardair Tom Steyer, een financier van de Democratische partij.

De explosievenopruimingsdienst reed door de straten van Manhattan:

Explosieven opruimingsdienst rijdt door de straten van New York

De inhoud van de nu gevonden pakketten is nog niet bekendgemaakt. In eerdere verzendingen zaten verschillende soorten explosief materiaal. Het is niet duidelijk of alle bommen echt waren en konden ontploffen. Geen van de pakketten is geëxplodeerd.

De politie schaart de bompakketten onder terrorisme. Het motief achter de zaak is nog een raadsel. Vrijwel alle ontvangers zijn vooraanstaande Democraten of andere critici van president Trump. Het verzendadres was in zeker vijf gevallen in de staat Florida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl