NOS NieuwsAangepast

Koning over dood Saudische journalist: 'Verschrikkelijke zaak'

Het Nederlandse koningshuis onderhoudt geen warme banden met het Saudische koningshuis. Dat schemerde door in het persgesprek met koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het eind van hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

"Allereerst is het een hele ernstige zaak", zei de koning na een vraag over de dood van de Saudische journalist Khashoggi. Die kwam begin deze maand om het leven in het Saudische consulaat in Istanbul. Volgens Saudi-Arabië werd een uit de hand gelopen ruzie hem fataal, maar er zijn sterke vermoedens dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman van tevoren op de hoogte was van het plan om Khashoggi te vermoorden.

"Ik ben één keer op bezoek geweest als staatshoofd voor een rouwbeklag", zei Willem-Alexander met grote nadruk. "Verder ben ik nooit in Saudi-Arabië geweest bij het koningshuis."

'Het is een hele ernstige zaak'

Willem-Alexander ging ook in op de kwestie rond Kroondomein Het Loo, waarvan hij de beheerder is. De Tweede Kamer eiste eerder in een motie dat het natuurgebied het hele jaar open moet zijn voor het publiek, maar toch is het dit najaar drie maanden dicht. In de Kamer zei premier Rutte dat de koning daarover beslist.

Maar Willem-Alexander zei vandaag: "Moties zijn aan de minister gericht en de discussie hoort in de Tweede Kamer plaats. Dus hier kan ik die niet voeren."

Opvallend, vindt koningshuisverslaggever Kysia Hekster. "Dit is typisch kastje-muur. Rutte zegt dat de koning erover gaat en die verwijst weer door naar de Kamer. Ik ben heel benieuwd wat de Tweede Kamer hiervan vindt. Maar het lijkt er in ieder geval niet op dat situatie snel gaat veranderen."

'Een discussie over een motie hoort in de Tweede Kamer plaats'

Eerder vandaag werden Willem-Alexander en Máxima ontvangen door de Britse premier May op 10 Downing Street. Bij de lunch met May waren ook de Nederlandse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken Stef Blok en Jeremy Hunt aanwezig.

Na de lunch sloot het koningspaar het tweedaagse bezoek af met een afscheidsbezoek aan koningin Elizabeth op Buckingham Palace.

De lunch en het afscheid van The Queen:

Een lunch met premier May en het afscheid met koningin Elizabeth

Waar op de eerste dag van het staatsbezoek veel aandacht uitging naar de ceremoniële ontvangst, de geschiedenis tussen beide landen en het staatsbanket, lag de nadruk op de tweede dag op de economische en militaire samenwerking tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Vanochtend bezochten Willem-Alexander en Máxima een gezamenlijke demonstratie van de Nederlandse en Britse marinierskorpsen. De oefening op de Theems was ter ere van het 45-jarig bestaan van de Nederlands-Britse amfibische strijdmacht.

Aansluitend werd een bezoek gebracht aan de Zuid-Londense wijk Brixton. In de multiculturele wijk kwamen initiatieven op het gebied van integratie, veiligheid en werkgelegenheid aan de orde.

Bekijk hieronder beelden van de oefening onder het toeziend oog van de koning:

Koningspaar aanschouwt legeroefening op Theems: 'Put your weapon down'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl