Gisteren waren Willem-Alexander en Máxima eregasten bij het staatsbanket in Buckingham Palace ANP

"Het was ongelooflijk. Ik heb de hele avond in een aflevering van The Crown gezeten, zo voelde het echt", vertelt correspondent Tim de Wit na afloop van het staatsbanket.

De Wit was de enige journalist die erbij mocht zijn op Buckingham Palace tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Verenigd Koninkrijk. Het hoofd communicatie van het paleis, naast wie hij zat, vertelde hem hoe dat was gegaan: hij had de Nederlandse ambassade gevraagd om één journalist te noemen die uitgenodigd zou worden. "Toen was de ambassade zo vriendelijk om mijn naam door te geven. Het was mooi toeval en geluk geweest dat ik hierbij aanwezig mocht zijn."

De Wit vertelt over wat het meeste indruk op hem maakte.

'Het schudden van de hand van de Queen maakt veel indruk'

Het diner was aan een u-vormige tafel in de ballroom met ongeveer 170 gasten, vertelt De Wit in zijn white tie, de dresscode van de avond. "Ik zat helemaal aan het uiteinde. Verder kon je niet bij The Queen vandaan zitten. Maar het was bijzonder om haar te zien speechen." Op het menu stond onder meer tong, tournedos en chocoladetaart.

Het menu Tim de Wit | NOS

Voor het eten gaven de gasten koningin Elizabeth een hand en maakten ze een kleine buiging. "Het is een uniek moment om haar even kort in de ogen te kijken."

Doedelzakken

De mooiste verrassing kwam aan het einde van het banket. "Toen kwamen de koninklijke doedelzakken de zaal binnen die prachtige Schotse muziek speelden."

Die muziek luidde het einde in. Koningin Elizabeth, koning Willem-Alexander en koningin Máxima stonden op en verlieten de zaal. "Dat is het moment waarop de rest van de gasten begrijpt dat de avond voorbij is."

Brexit bedroeft

Vanmiddag gaf de koning een toespraak in het parlement. Hij sprak onder meer over de moed en zelfopoffering van het Britse leger in de Tweede Wereldoorlog.

Over de brexit zei hij dat het ons "echt bedroeft om een goede partner te zien vertrekken", maar dat wij deze keuze natuurlijk volledig respecteren. "Brexit betekent geen afscheid. Onze nauwe, historische relatie zal worden voortgezet, zij het op een andere manier."

"Het mooiste waren de koninklijke doedelzakken die aan het einde binnenkwamen."

STER reclame