Reuters

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanavond de eregasten in Buckingham Palace op het staatsbanket dat koningin Elizabeth hun aanbiedt. Daarbij draagt koningin Máxima de tiara met de Stuart-diamant, zoals koningshuis- en juwelenwatchers al hoopten.

De diamant werd voor het laatst in het openbaar gedragen door koningin Juliana in 1972 bij haar staatsbezoek aan koningin Elizabeth.

Er werd dan ook flink ingezoomd op het bijzondere juweel:

In het midden van de tiara de Stuart-diamant ANP

Bij het staatsbanket is ook prinses Mabel aanwezig. Zij zit aan de hoofdtafel tussen de aartsbisschop van Canterbury en de Lord Speaker van het Britse Hogerhuis. De Britse koninklijke familie is ruim vertegenwoordigd met naast koningin Elizabeth onder anderen prins Charles en zijn echtgenote Camilla, prins William en zijn vrouw Catherine, prins Edward en zijn vrouw Sophie en prinses Anne met haar man.

Koningin Elizabeth toost het Nederlandse koningspaar, en benadrukt de vriendschap tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk:

Máxima's diamant heeft een glansrol bij het staatsbanket

De tafel is gedekt met servetten die waren gevouwen als een 'Hollandse muts'. De bloemen hebben ter ere van het Nederlandse bezoek oranje als hoofdkleur.

Koning Willem-Alexander heeft tijdens zijn toespraak bij het staatsbanket opnieuw gezegd dat "het ons als Europeanen bedroeft dat het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de Europese Unie te verlaten. Wij zien u niet graag gaan, al respecteren wij uw beslissing volledig."

Het Nederlandse koningspaar (l), met in het midden koningin Elizabeth Reuters

In een persoonlijke boodschap voor koningin Elizabeth noemde de koning het bijzonder dat het nu zíjn beurt was om de Britse vorstin te ontmoeten. "Mijn grootouders waren hier op staatsbezoek. Mijn ouders waren hier op staatsbezoek. En vandaag is het onze beurt. Dit alles binnen uw lange regeerperiode. Vorig jaar vierde u uw 'saffieren jubileum'. Buitengewoon indrukwekkend in de ogen van hen die hun bronzen jubileum nog voor de boeg hebben."

Bond-girl

Ook refereerde hij nog even aan het optreden van de Britse vorstin als Bond-girl bij de opening van de Olympische Spelen in Londen, zes jaar geleden. "Voor miljoenen ogen vervulde u daar met verve de rol van de meest onverschrokken Bond-girl ooit."

Het staatsbanket is de officiële afsluiting van de eerste dag van het staatsbezoek van het koningspaar aan het Verenigd Koninkrijk.

STER reclame