Met koningin Elizabeth in de Picture Gallery van Buckingham Palace
NOS NieuwsAangepast

Koning 'betreurt maar respecteert' brexit in toespraak tot Brits parlement

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanmiddag, op de eerste dag van het tweedaagse staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk, op Buckingham Palace geluncht met de Britse koningin Elizabeth.

Vlak voor de ontvangst sprak het koninklijk paar met Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Ze bespraken onder meer de zorgen bij de expats over de gevolgen van de brexit.

Erewacht

Het koninklijk paar werd aan het begin van de middag door koningin Elizabeth met kussen ontvangen op de Horse Guards Parade. Vervolgens inspecteerde de koning samen met prins Charles de erewacht.

En dat zag er zo uit:

Daarna vertrok het gezelschap per koets naar Buckingham Palace voor een lunch. Onderweg werd het koninklijk paar door enkele honderden mensen toegejuicht die zich hadden verzameld langs de met Nederlandse vlaggen versierde Mall.

Na de lunch werden cadeaus uitgewisseld en bekeken koning en koningin samen met de Queen schilderijen van Nederlandse meesters in de Picture Gallery in Buckingham Palace.

Toespraak in parlement

In de Westminster Abbey legde het koningspaar een krans bij het graf van de onbekende soldaat en bekeken ze de graven van stadhouder Willem III (een prins van Oranje, die koning werd van Engeland en Schotland) en zijn vrouw Mary Stuart. Daarna gingen Willem-Alexander en Máxima naar het parlement waar de koning een toespraak hield.

Daarin stond de brexit centraal:

Koning: 'Verenigd Koninkrijk blijft een belangrijke partner, hetzij op andere grondslag'

De koning verzekerde de Britse parlementariërs dat Nederland nooit de moed en zelfopoffering zal vergeten van het Britse leger in de Tweede Wereldoorlog. Ook memoreerde hij Willem III (1650-1702) die "de twijfelachtige eer had om de laatste succesvolle invasie" in Engeland te leiden en die de fundering legde voor "de sterke constitutionele monarchie waar het Verenigd Koninkrijk terecht trots op is".

Over de brexit zei de koning dat het ons "echt bedroeft om een goede partner te zien vertrekken", maar dat wij deze keuze natuurlijk volledig respecteren. "Brexit betekent geen afscheid. Onze nauwe, historische relatie zal worden voortgezet, zij het op een andere manier."

Staatsbanket

Koning en koningin dronken thee met prins Charles en zijn vrouw Camilla, de hertogin van Cornwall. De eerste dag van het staatsbezoek wordt vanavond afgesloten met een staatsbanket in Buckingham Palace, waar de koning opnieuw een toespraak zal houden.

Bekijk hieronder meer beelden van dag 1 van het staatsbezoek:

 • ANP
  Koning Willem-Alexander wordt ontvangen door koningin Elizabeth op de Horse Guards Parade in Londen. Het koningspaar is op staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk
 • ANP
  Koning Willem Alexander en koningin Elizabeth onderweg naar Buckingham Palace
 • ANP
  Koningin Máxima en koningin Elizabeth in de Picture Gallery
 • ANP
  De koning legt een krans bij het graf van de onbekende soldaat
 • NOS
  Het koningspaar in de ambassadeurswoning in Londen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl