Kennismaking met de Queen in 2013
NOS NieuwsAangepast

Koning zegt kort voor staatsbezoek Groot-Brittannië dat hij brexit betreurt

In aanloop naar het staatsbezoek aan Groot-Brittannië later deze maand, heeft koning Willem-Alexander gezegd dat hij het Britse voornemen uit de Europese Unie te stappen betreurt, melden Britse media. De koning deed de uitspraken ten overstaan van Britse journalisten die waren uitgenodigd op Paleis Noordeinde.

Koning Willem-Alexander zei verder dat het koningshuis achter Michel Barnier, de brexit-onderhandelaar van de EU, staat. De koning draagt daarmee hetzelfde standpunt uit als het kabinet, dat eerder liet weten dat het met Barnier op een lijn zit over de uittreding van Groot-Brittannië uit de EU.

Volgens de koning zou het voor de Britse handelsbetrekkingen met Nederland beter zijn als Groot-Brittannië lid zou blijven van de EU. Hij voegde eraan toe dat Nederland de keuze van de Britse bevolking wel respecteert.

Het is niet de eerste keer dat de koning zich uitspreekt over de brexit. Een maand voor het brexit-referendum, in mei 2016, zei hij in een toespraak voor het Europees Parlement dat hij vond dat Groot-Brittannië in de EU moest blijven.

Brexit op programma bij bezoek

Bij het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima later deze maand, zal de brexit ook ter sprake komen als de koning het Britse Lagerhuis toespreekt. Vervolgens staat een ontmoeting met parlementariërs op het programma en een onderhoud met oppositieleider Jeremy Corbyn. Verder luncht het paar met premier May op Downing Street.

Het koninklijk echtpaar is op 23 en 24 oktober in Groot-Brittannië op uitnodiging van koningin Elizabeth. Het bezoek komt op een moment dat Groot-Brittannië onderhandelt over de voorwaarden om de EU te verlaten. Op de Nederlandse ambassade in Londen spreekt het koninklijk paar met Nederlandse expats die zorgen hebben over de gevolgen van de brexit.

De koning en koningin worden vergezeld door minister Blok van Buitenlandse Zaken. Bij hun staatsbezoek logeren ze niet alleen bij de Queen op Buckingham Palace, maar gaan ze ook naar de Zuid-Londense multiculturele wijk Brixton. Daar stellen ze zich op de hoogte van de initiatieven die worden genomen op het gebied van integratie, veiligheid en werkgelegenheid.

Nederlands tintje

Het staatsbezoek krijgt een Nederlands tintje met een bezoek aan de koninklijke collectie op Buckingham Palace. In de Picture Gallery krijgt het koningspaar werken te zien die gerelateerd zijn aan Nederland. De collectie bevat schilderijen van onder anderen Rembrandt, Vermeer, Albert Cuyp en Van de Velde.

In Westminster Abbey krijgen de koning en koningin een rondleiding langs de graven van de Nederlandse koning-stadhouder Willem III en zijn Britse echtgenote Mary.

Het laatste staatsbezoek van een Nederlands staatshoofd aan het Verenigd Koninkrijk was in 1982, toen koningin Beatrix Londen bezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl