Koningin Juliana met het diadeem met diamant op haar verjaardag in 1962 Getty Images

Een staatsbezoek van het koningspaar aan het Verenigd Koninkrijk aan de vooravond van de brexit, dat is een spannend gegeven. De koning zal vanavond in zijn speech tijdens het staatsbanket in Buckingham Palace ongetwijfeld ingaan op het naderende vertrek van de Britten uit de EU.

Maar de ogen van koningshuis- en juwelenwatchers zullen tijdens dat diner toch vooral op koningin Máxima gericht zijn. En dan vooral op haar hoofd. Want de grote vraag die hen bezighoudt is: draagt de koningin vanavond de Stuart-diamant in het gelijknamige diadeem?

'De Stuart' is een diamant van bijna veertig karaat. Stadhouder Willem III was in de 17e eeuw ook koning van Engeland en Ierland toen hij hem kocht voor zijn vrouw Mary Stuart. Volgens kenners is het een van de waardevolste stukken in de juwelencollectie van de Oranjes.

De diamant is al ruim veertig jaar niet meer in het openbaar gezien. Koningin Juliana droeg hem voor het laatst publiekelijk, tijdens haar staatsbezoek aan Groot-Brittannië, in 1972, in het Stuart-diadeem. Dat werd speciaal voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina gemaakt, met de demontabele Stuart-diamant erin. Koningin Beatrix droeg de diamant tijdens haar regeerperiode nooit.

In mei dit jaar ontstond opwinding onder de koningshuiskenners, toen koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg het Stuart-diadeem droeg bij het staatsbanket.

Toen ontbrak de enorme diamant nog, maar nu verwachten de kenners dat hij uit de koninklijke kluis tevoorschijn komt. Ze kunnen bijna niet wachten.

Máxima droeg het diadeem gedeeltelijk bij een staatsbezoek aan Luxemburg dit jaar ANP

Marc van der Linden werkt onder andere voor RTL Boulevard. "De diamant is gerestaureerd. Er is geen betere gelegenheid hem te dragen dan in de stad waar hij gekocht is." Ook hoofdredacteur van het blad Vorsten, Justine Marcella, verwacht hem vanavond te kunnen bewonderen: "Hij moet nu echt uit de kluis komen. Als er één gelegenheid is, dan is het wel bij dit bezoek." En ook koningshuiskenner Rick Evers rekent erop dat de bijzondere diamant na meer dan veertig jaar vanavond zal schitteren bij het staatsbanket.

Dát Máxima de diamant zal dragen, daar zijn de kenners het dus wel over eens. Blijft de vraag: hoe ze dat zal doen? In het Stuart-diadeem, of los, bijvoorbeeld als broche of als hanger aan een collier? Daarover zijn de meningen verdeeld.

Marc van der Linden: "Ik weet niet hoe Máxima hem gaat dragen, op een diadeem of aan een hanger. Máxima zal koningin Elizabeth niet willen overschaduwen en als ze hem op de tiara zet, is die echt enorm. Aan de andere kant heeft Elizabeth ook heel grote diamanten."

Het zou een belediging zijn als Máxima hem niet draagt.

Rick Evers

Justine Marcella heeft zelfs een weddenschap op haar Facebookaccount staan. "De meerderheid van mijn volgers denkt dat de koningin de Stuart-diamant in haar diadeem draagt, maar ik denk zelf van niet. Ik denk dat ze hem op een of andere manier gaat dragen, of aan een strikbroche of als een devant-de-corsage (een grote broche)."

De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Hoe teleurgesteld zijn de koningshuiswatchers als 'de Stuart' onverhoopt toch in de kast blijft? "Ik zou het een belediging van de relatie tussen de beide koningshuizen vinden als ze hem niet draagt", zegt Rick Evers. "Maar de steen kost miljoenen, dus misschien vindt ze het in deze tijd een slecht signaal."

Even voor 21.00 uur vanavond wordt duidelijk wie de weddenschap gewonnen heeft, dan verschijnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima, al dan niet met de Stuart-diamant, bij koningin Elizabeth op het staatsbanket.

STER reclame