Premier Rutte en koning Willem-Alexander tijdens hun wekelijks overleg (archief)
NOS NieuwsAangepast

Koning mag poort sluiten van Kroondomein Het Loo, vindt Rutte

Het Kroondomein Het Loo blijft de komende jaren ruim drie maanden dicht voor het publiek. Premier Rutte ziet geen enkele reden en ook geen mogelijkheid om het bos- en heidegebied op de Veluwe in de herfst open te stellen voor het publiek.

De overgrootmoeder van koning Willem-Alexander heeft het bos aan de Staat gegeven, maar de koning heeft het vruchtgebruik. Dit betekent dat hij mag bepalen of en hoelang het dicht moet, ook al wordt het gebied grotendeels onderhouden met een overheidssubsidie, redeneert de premier.

Rutte ziet geen probleem in sluiting bos voor koning

Grootgrondbezitter

Rutte zegt dat de regering bij de koning niet kan afdwingen om een einde te maken aan de afsluiting van het gebied, ieder jaar van 15 september tot 25 december. "Het is privé en de koning kan er vrij over beschikken", zei de premier bij de behandeling van koningszaken. "Hij is een grootgrondbezitter en heeft vrije beschikking over het gebied."

Een meerderheid van de Tweede Kamer vraagt al enige tijd om openstelling van het gebied, onder aanvoering van de Partij voor de Dieren. Het vermoeden bestaat dat de koninklijke familie in de herfst jaagt op het loslopend wild. Het rustige gebied zit vol edelherten, reeën en wilde zwijnen.

Kleine zoogdieren

De Staat betaalt wel een groot deel van het onderhoud en premier Rutte benadrukt dat dit heel goed gebeurt door een zestal boswachters. Ook het leefgebied van "vogels, libellen, vlinders en kleine zoogdieren", wordt in de gaten gehouden, zo benadrukt de premier.

Enkele partijen zoals regeringspartij D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden dat gekeken moet worden of de koning nog wel een subsidie van 800.000 euro moet krijgen. Die subsidie is namelijk een openstellingssubsidie en omdat het natuurgebied 3,5 maanden dicht is, is dat onterecht. De subsidie loopt tot 31 december 2021. Dus nu kan er niets aan gebeuren.

In 2013 ging de koning met zijn gezin per trein op wintersport naar Lech

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hoeven van de premier ook niet per se vaker met de trein op reis. D66 vroeg zich af waarom de koning onlangs met het vliegtuig naar Luxemburg ging, een bestemming binnen 500 kilometer van de woonplaats. Kamerleden en ministers nemen voor korte afstanden zoveel mogelijk de trein. Het koninklijk paar gaat over twee weken voor staatsbezoek naar Groot-Brittannië en Kamerlid Sneller hoopt dat dan de Eurostar genomen wordt.

Rutte zegt dat per geval bekeken wordt welk vervoersmiddel wordt gekozen. Er wordt dan gekeken naar de bestemming, de veiligheid en ook het milieu.

'Koning niet per se per trein naar Londen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl