Wilhelminadal, Kroondomein Het Loo
NOS NieuwsAangepast

Afsluiting jachtbos koning blijft Tweede Kamer dwarszitten

In de Tweede Kamer houdt de roep aan om Kroondomein Het Loo, beter bekend als het jachtterrein van de koning, het hele jaar voor iedereen open te stellen. Premier Rutte moet vandaag uitleggen waarom het bos- en heidegebied op de Veluwe deze herfst weer is gesloten, tegen de wens van de Kamer.

Het natuurgebied is van de Nederlandse Staat, het onderhoud wordt van belastinggeld betaald. "Dus waarom mag er ruim drie maanden lang niemand in?", vraagt Kamerlid Van Kooten-Arissen van de Partij voor de Dieren zich af. Ze constateert dat alles wat er in die periode in het bos gebeurt, in nevel is gehuld. "Pottenkijkers worden geweerd, maar er zijn wel jachthonden gezien."

De koning moet het voorbeeld geven. Hij moet stoppen met zo'n achterhaalde hobby

Femke Merel van Kooten, Kamerlid PvdD

Van Kooten vermoedt, net als veel natuur- en dierenliefhebbers, dat koning Willem-Alexander, zijn familie en wellicht enkele vrienden op mooie herfstdagen op het Kroondomein jagen op loslopend wild. Er zitten vooral edelherten, reeën en wilde zwijnen, zo valt op de site van het Kroondomein te lezen.

Recente bewijzen van de koninklijke jacht van de huidige koning zijn er niet. Er is wel een foto van wat langer geleden van Willem-Alexander met zijn broer Constantijn in jagersoutfit, met geweer en hond. Het is een publiek geheim dat de koninklijke familie er nog steeds komt, zegt een woordvoerder van de Faunabescherming.

Een jachtfoto van enkele jaren geleden met Pieter van Vollenhoven, prins Constantijn, en toen nog kroonprins Willem-Alexander

De Partij voor de Dieren is tegen het afschieten van dieren en vindt dat de koning het goede voorbeeld moet geven. "Het kan niet. Hij moet stoppen met zo'n achterhaalde hobby."

Open voor iedereen

Veel Kamerleden maken vooral bezwaar tegen het ongevraagd afsluiten van het mooie natuurgebied, ook regeringspartij D66. Het park moet 365 dagen open zijn voor alle Nederlanders, vindt de Kamer. "Het onderhoud van het bos wordt namelijk betaald van overheidsgeld", zegt D66-Kamerlid Sneller. Het gaat om 7,5 voltijdsbanen. "Daar moeten we dan eens naar kijken."

Het bos was eens van de Oranjes, maar Willem-Alexanders overgrootmoeder Wilhelmina schonk het Kroondomein in juli 1959 aan de Staat. Onder een voorwaarde; de Kroondrager bleef het 'genot van de jacht' houden.

Vruchtgebruik

En daar zit het probleem. Het kabinet onderschrijft dat de koning zeggenschap heeft over het Kroondomein, al is het niet van hem. De koning heeft het vruchtgebruik van het gebied en mag dat "naar eigen inzicht doen", schreef minister Schouten van Landbouw in september aan de Tweede Kamer in een reactie op het verzoek om het bos open te houden. De koning heeft de vrijheid om zijn 'huis' naar vrijheid in te richten", vindt het kabinet.

Maar Schouten schrijft ook dat het openbaar belang wel in acht genomen moet worden. Dus, zegt de Kamer, het is in het openbaar belang om het bos niet meer af te sluiten.

Om 10.15 uur praat de Tweede Kamer met premier Rutte over de begroting van de Koning en dan zal de premier met een weerwoord moeten komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl