'Parken Kroondomein Het Loo hele jaar open, dus geen jacht'

Aangepast
Wilhelminadal, Kroondomein Het Loo Kroondomein Het Loo

Het natuurpark De Koninklijke Houtvesterij, onderdeel van Kroondomein Het Loo, moet het hele jaar open zijn voor bezoekers. Dat voorstel van de Partij voor de Dieren heeft vanmiddag steun gekregen van een krappe meerderheid in de Tweede Kamer.

Hierdoor is de jacht op het terrein, dat om die reden elk jaar dichtgaat van half september tot eind december, waarschijnlijk niet meer mogelijk. "Dat zou onze logische conclusie hiervan zijn, ja", zegt Kamerlid Arissen (PvdD) lachend.

De koning mag jagen

Arissen vindt dat het park het hele jaar open moet zijn voor alle Nederlanders omdat zij het park hebben gekregen van koningin Wilhelmina. Die breidde het bos- en natuurgebied gedurende haar leven uit, en schonk het park van ongeveer 6700 hectare in 1959 aan de Nederlandse Staat. Met daarbij de voorwaarde dat het volledige vruchtgebruik voor de kroondrager bleef. De koning mag dus in het gebied jagen als hij dat wil.

"Ik heb gehoord dat het nog wel eens voorkomt dat koning Willem-Alexander na Prinsjesdag daar met een gezelschap gaat jagen", zegt verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster. "Maar officiële cijfers zijn daar niet van omdat het om een privé-activiteit gaat."

Een jachtfoto van enkele jaren geleden met Pieter van Vollenhoven, prins Constantijn, en toen nog kroonprins Willem-Alexander Partij voor de Dieren

In de praktijk is het jachtbeleid in handen van de Jagermeester van Zijne Majesteit de Koning. Hij houdt bij hoeveel reeën, edelherten, zwijnen en andere dieren er op het landgoed mogen rondlopen. Wil hij dieren afschieten dan moet hij eerst toestemming vragen voor zijn 'faunabeheerplan' aan de minister van Landbouw. Daarvoor gelden dezelfde regels als voor andere natuurgebieden.

Het kabinet moet nu gaan bedenken hoe de wens van de Tweede Kamer om het landgoed open te houden, uitgevoerd kan worden. Het museum in het paleisgebouw is overigens de komende drie jaar gesloten wegens een verbouwing.

Wie stemden voor en wie tegen?

Voor: Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks, D66, PVV, Denk en Forum voor Democratie, samen 77 zetels. Tegen: VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA, 50Plus en SGP, samen 73 zetels.

Over het voorstel werd een paar maanden geleden ook al gestemd. Dat was na de behandeling van de begroting van de koning, maar toen stemde de SP per ongeluk tegen. "Nu is dat goedgemaakt", zegt Kamerlid Arissen.

STER Reclame