Museum Paleis Het Loo | KAAN Architecten
NOS NieuwsAangepast

'Topdrukte' in Paleis Het Loo op laatste dag

Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft vandaag, op de laatste dag voor de grote renovatie, tussen de 2500 en 3000 bezoekers getrokken. Een woordvoerder spreekt van "topdrukte". Ook de afgelopen weken was het al veel drukker dan normaal, omdat talloze liefhebbers nog een kijkje wilden nemen voordat het hoofdgebouw drie jaar dicht gaat.

Het was volgens de woordvoerder af en toe dringen in de smalle gangen van de voormalige zomerresidentie van de Oranjes, maar de drukte leidde niet tot problemen.

Nadat de laatste bezoekers het paleis hadden verlaten, gingen de beveiligers via de voordeur naar buiten, het bordes op. Normaal is die deur gesloten. Daarna werd de poort symbolisch op slot gedaan.

ANP
Directeur Michel van Maarseveen sluit de poort van Paleis het Loo

Morgen staan de verhuiswagens voor de deur om de collectie over te brengen naar depots in Lelystad en Den Haag. De voorbereidingen voor de renovatie zullen naar verwachting drie maanden duren; in het voorjaar zal de daadwerkelijke verbouwing van start gaan.

De verbouwing zal naar verwachting zo'n 123 miljoen euro kosten. Er komt een grote expositieruimte onder het plein voor het hoofdgebouw en al het hout- en schilderwerk wordt gerenoveerd. Ventilatiesystemen worden vervangen en er wordt 4300 vierkante meter asbest weggehaald.

Tuinen en stallen

Verder verhuist de voormalige werkkamer van koningin Wilhelmina, inclusief het behang, naar de oorspronkelijke plek, een verdieping hoger. Ook de Bernhardkamer wordt weer op de juiste plek ingericht.

Medio 2021 wordt Paleis Het Loo heropend. Tijdens de verbouwing blijven de tuinen en stallen wel toegankelijk voor het publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl