NOS Nieuws

De Oranjes zoals we ze niet vaak zagen, expositie in Paleis Het Loo

'Ik zocht naar momenten die niet zo protocol waren'

Paleis Het Loo toont vanaf morgen een overzicht van de foto’s die fotograaf Vincent Mentzel in de afgelopen decennia heeft gemaakt van de koninklijke familie.

Mentzel maakte twee keer een staatsieportret van koningin Beatrix, in 1980 en in 2010. Zijn officiële foto’s vormden de basis van haar portret op de Nederlandse gulden en de bekende ‘stippelpostzegel’.

Als fotograaf bouwde hij een bijzondere band op met de koninklijke familie en zo kreeg hij de gelegenheid om ook de meer informele momenten vast te leggen. Dit leverde een serie intieme en persoonlijke portretten op, waarvan een selectie te zien is op de expositie.

"Het is alsof je er zelf bij bent", vertelt Paul Rem van Paleis het Loo. Volgens Mentzel kon hij die sfeer creëren "dankzij de goede band met de koninklijke familie en het feit dat er wederzijds respect was".

  • Vincent Mentzel
  • Vincent Mentzel
  • Vincent Mentzel
  • Vincent Mentzel
  • Vincent Mentzel
  • Vincent Mentzel

Mentzel leerde het fotovak in de praktijk als assistent van theaterfotografe Maria Austria. Hij werkte sinds het begin van de jaren zeventig tot 2010 als fotograaf voor NRC Handelsblad. Eerst als parlementair fotograaf, daarna maakte hij grote (buitenlandse) reportages. In ​zijn werk staat altijd de mens centraal.

Daarnaast publiceerde Mentzel in boeken, buitenlandse kranten en tijdschriften als The New York Times. Zijn werk werd onderscheiden met onder andere de Zilveren Camera en bij World Press Photo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl