Wilhelminadal, Kroondomein Het Loo Kroondomein Het Loo

Afsluiting jachtbos koning blijft Tweede Kamer dwarszitten

time icon Aangepast

In de Tweede Kamer houdt de roep aan om Kroondomein Het Loo, beter bekend als het jachtterrein van de koning, het hele jaar voor iedereen open te stellen. Premier Rutte moet vandaag uitleggen waarom het bos- en heidegebied op de Veluwe deze herfst weer is gesloten, tegen de wens van de Kamer.

Het natuurgebied is van de Nederlandse Staat, het onderhoud wordt van belastinggeld betaald. "Dus waarom mag er ruim drie maanden lang niemand in?", vraagt Kamerlid Van Kooten-Arissen van de Partij voor de Dieren zich af. Ze constateert dat alles wat er in die periode in het bos gebeurt, in nevel is gehuld. "Pottenkijkers worden geweerd, maar er zijn wel jachthonden gezien."

De koning moet het voorbeeld geven. Hij moet stoppen met zo'n achterhaalde hobby

Femke Merel van Kooten, Kamerlid PvdD

Van Kooten vermoedt, net als veel natuur- en dierenliefhebbers, dat koning Willem-Alexander, zijn familie en wellicht enkele vrienden op mooie herfstdagen op het Kroondomein jagen op loslopend wild. Er zitten vooral edelherten, ree├źn en wilde zwijnen, zo valt op de site van het Kroondomein te lezen.

Recente bewijzen van de koninklijke jacht van de huidige koning zijn er niet. Er is wel een foto van wat langer geleden van Willem-Alexander met zijn broer Constantijn in jagersoutfit, met geweer en hond. Het is een publiek geheim dat de koninklijke familie er nog steeds komt, zegt een woordvoerder van de Faunabescherming.

De discussie gaat over het 'eigenlijke' Kroondomein, een uitgestrekt bos- en heidegebied van zo'n 6700 hectare.

Het Loo bestaat ook nog uit Hoog Soeren (3000 hectare), dat ook een deel van het jaar dicht is, en Paleispark Het Loo (650 hectare).

Een jachtfoto van enkele jaren geleden met Pieter van Vollenhoven, prins Constantijn, en toen nog kroonprins Willem-Alexander Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren is tegen het afschieten van dieren en vindt dat de koning het goede voorbeeld moet geven. "Het kan niet. Hij moet stoppen met zo'n achterhaalde hobby."

Open voor iedereen

Veel Kamerleden maken vooral bezwaar tegen het ongevraagd afsluiten van het mooie natuurgebied, ook regeringspartij D66. Het park moet 365 dagen open zijn voor alle Nederlanders, vindt de Kamer. "Het onderhoud van het bos wordt namelijk betaald van overheidsgeld", zegt D66-Kamerlid Sneller. Het gaat om 7,5 voltijdsbanen. "Daar moeten we dan eens naar kijken."

Het bos was eens van de Oranjes, maar Willem-Alexanders overgrootmoeder Wilhelmina schonk het Kroondomein in juli 1959 aan de Staat. Onder een voorwaarde; de Kroondrager bleef het 'genot van de jacht' houden.

Vruchtgebruik

En daar zit het probleem. Het kabinet onderschrijft dat de koning zeggenschap heeft over het Kroondomein, al is het niet van hem. De koning heeft het vruchtgebruik van het gebied en mag dat "naar eigen inzicht doen", schreef minister Schouten van Landbouw in september aan de Tweede Kamer in een reactie op het verzoek om het bos open te houden. De koning heeft de vrijheid om zijn 'huis' naar vrijheid in te richten", vindt het kabinet.

Welke partijen willen het Kroondomein het hele jaar open voor het publiek?

Regeringspartij D66 en de oppositiepartijen PVV, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, Denk, Forum voor Democratie, samen 77 zetels.

Welke partijen vinden dat het park dicht mag van 15 september tot 25 december?

Regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie en de oppositiepartijen PvdA, 50Plus en SGP, samen 73 zetels.

Maar Schouten schrijft ook dat het openbaar belang wel in acht genomen moet worden. Dus, zegt de Kamer, het is in het openbaar belang om het bos niet meer af te sluiten.

Om 10.15 uur praat de Tweede Kamer met premier Rutte over de begroting van de Koning en dan zal de premier met een weerwoord moeten komen.

Trein in plaats van vliegtuig

Behalve over het Kroondomein zal het debat ook gaan over het vervoer van koning Willem-Alexander en zijn gezin. D66 en GroenLinks willen dat zij voor korte reizen vaker de trein nemen in plaats van het vliegtuig.

In mei zijn de koning en koningin nog met een chartervliegtuig naar Luxemburg gegaan, "terwijl ik weet dat de koning het klimaat belangrijk vindt", zei D66-Kamerlid Sneller vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Willem-Alexander heeft geprobeerd om zonnepanelen op Paleis Huis ten Bosch te laten plaatsen, maar dat mocht niet omdat het pand een monumentale status heeft. Sneller vraagt zich af waarom de koning dan niet vaker de trein pakt.

STER Reclame